Petr Hartman: Sto dnů na Hradě a plnění plánu Petra Pavla

15. červen 2023

Sliby se mají plnit o Vánocích, zpívá v jedné písni Janek Ledecký. Politici si často myslí, že sliby se nemusí plnit ani o Vánocích. Počítají s tím, že si voliči na některé z nich nevzpomenou. Případně se politici snaží veřejnosti vysvětlit, že sliby splnit chtěli, ale z nějakých objektivních důvodů to nešlo.

Prezident republiky Petr Pavel v prvních sto dnech ve funkci nespoléhal ani na Vánoce, ani na špatnou paměť lidí, ani na nějaké výmluvy. Naopak se snažil předvolební sliby plnit. Konkrétně podle plánu, který si sám vytyčil. Při nástupu do funkce totiž seznámil veřejnost s kroky, které hodlá v prvních sto dnech v úřadu učinit.

Čtěte také

Část z nich mohla být motivována úsilím odlišit se od předchozí hlavy státu. Není to pohnutka překvapivá. Dá se říci, že podobně se chovali po nástupu do funkce i Václav Klaus či Miloš Zeman. Takže Petr Pavel začal dle slibu více otevírat Hrad lidem.

Zároveň se snaží lépe komunikovat. I když během prvních sto dnů si uvědomil, že někdy méně znamená více. Takže ze slibu pravidelných tiskových konferencí se podle očekávání stanou nepravidelné v momentu, kdy si to situace bude vyžadovat.

Až přijdou krizové momenty

Čtěte také

Svým vystupováním se hlava státu snaží plnit další závazek. Tím je zvyšování politické kultury v zemi. V prvních sto dnech ve funkci lze tvrdit, že svým chováním nepřispěl k jejímu snižování. Opačným směrem to bude mít složitější.

Názorným příkladem mohlo být vystoupení Petra Pavla v Poslanecké sněmovně. V relativně krátkém projevu vyzval představitele vládní koalice a opozice ke konstruktivnější spolupráci. Pár minut po jeho odchodu pokračovaly v dolní parlamentní komoře obstrukční praktiky.

Nic nenasvědčuje tomu, že by v dohledné době apel prezidenta republiky našel správnou odezvu v řadách zákonodárců. Uvidíme, zda v dalších stovkách dní ve funkci se pomocí pravidelných schůzek s jednotlivými aktéry politického klání podaří hlavě státu alespoň zmírnit napětí mezi vládní koalicí a opozicí.

Čtěte také

Petr Pavel zatím naplňuje i slib prezentovat Českou republiku v zahraničí jako spolehlivého partnera. Jeho dosavadní aktivity směrem k NATO a Evropské unii dokazují, že hlava státu nechce prosazovat vlastní pojetí zahraniční politiky a vystupuje v souladu s názory vlády.

Byť to v plánu na prvních sto dnů výslovně uvedeno není, je zřejmé, že prezident republiky zatím nemá ambice, které se držely jeho předchůdců. Řeč je o vytváření vlastního mocenského centra a rozehrávání nejrůznějších zákulisních her. Vzhledem k tomu, že Petr Pavel nebyl premiérem ani předsedou politické strany, může mu tato zdrženlivost vydržet i v dalších stovkách dnů, které stráví na Hradě.

Petr Hartman, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Rovněž v přístupu k prezidentským pravomocím a výkladu ústavy lze zatím ocenit absenci pokušení je nejrůznějším způsobem ohýbat a testovat jejich pružnost. Až případné krizové momenty ukáží, zda tomu tak bude po celou dobu pobytu Petra Pavla v prezidentské funkci.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Hartman
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.