Petr Hartman: Kauza Poche táhne ČSSD ke dnu

7. září 2018

Rčení o tom, že tonoucí se stébla chytá, si upravil místopředseda sociální demokracie Martin Netolický. Podle něj se tonoucí nechytá stébla, ale Miloše.

Měl tím na mysli svého stranického kolegu Jiřího Zimolu a prezidenta republiky Miloše Zemana. Narážel na jejich schůzku, na které spolu mimo jiné řešili nominaci Miroslava Pocheho na post ministra zahraničí.

Petr Hartman: Poche ministrem nebude, bude, nebude, bude...

V konečné nominaci se jméno Miroslav Poche de facto neobjevilo

Miroslav Poche ministrem zahraničí nebude. Opakovaně prohlašuje prezident republiky Miloš Zeman. Miroslav Poche šéfovat české diplomacii bude, oponuje mu předseda ČSSD Jan Hamáček.

Přirovnání Martina Netolického není příliš trefné. Nezdá se, že by se Jiří Zimola momentálně politicky topil. V době aféry kolem sporného pořízení domu na Lipně na tom byl výrazně hůř. Pod tlakem rezignoval na post hejtmana a byl dokonce vyškrtnut z kandidátky do sněmovních voleb. Po výprasku v nich zahájil vnitrostranický restart a stal se prvním místopředsedou.

Pod hladinu naopak míří sociální demokraté. Jak hluboko se ponoří? Zda se budou topit, nebo se jim v dohledné době podaří zase nadechnout, o tom rozhodnou podzimní senátní a komunální volby. Nedá se počítat s tím, že po nich budou v suchu. Naopak je velmi pravděpodobné, že i nadále budou v ohrožení.

Někteří sociální demokraté, patří k nim i Jiří Zimola, jsou přesvědčeni o tom, že by jim záchranný kruh měl hodit prezident republiky. Proto se mu snaží vyjít vstříc. Například tím, že se veřejně vyslovují pro změnu nominace na ministra zahraničí. Miloš Zeman totiž opakovaně nepovažuje Miroslava Pocheho za vhodného kandidáta. Jiří Zimola jeho názor sdílí. To je však zatím vše, co může dělat.

Po volebním výprasku se stát jedničkou

Většina jeho kolegů podporuje předsedu Jana Hamáčka, který na Pochem jako šéfovi české diplomacie trvá. V pudu sebezáchovy si sociální demokraté dokonce odhlasovali, že se tímto problémem budou zabývat až po podzimních volbách. Jak ukázala Zimolou iniciovaná schůzka na Hradě, není jim to nic platné.

Lukáš Jelínek: Na spor o Pocheho doplácí zahraniční politika

Miroslav Poche

Nalezení plnohodnotného ministra zahraničních věcí, jenž se bude svému úřadu věnovat čtyřiadvacet hodin denně, aniž by se zatěžoval problémy jiného resortu, je důležité hned z několika důvodů. Nejčastěji jsou zmiňovány dva: ústavní a vnitrostranický, týkající se ČSSD.

Osud Pocheho se nadále řeší a média o tom informují. Opakovaně tak veřejnost upozorňují na vnitřně rozdělenou sociální demokracii. Ta potom může působit jako rozhádaná strana, která se intenzivně zabývá sama sebou a příliš se nezajímá o problémy lidí.

Jiří Zimola z pozice prvního místopředsedy k tomu některými svými aktivitami přispívá. Sólo schůzka s prezidentem republiky do toho zapadá. Jako by si mocensky druhý muž ve straně budoval pozici k tomu, aby se po očekávaném volebním výprasku stal jedničkou. Využívá k tomu neschopnost Jan Hamáčka rychle vyřešit problém kolem ministra zahraničí.

Petr Hartman

Zkušený politik Zimola ho udržuje ve veřejném prostoru zhruba měsíc před senátními a obecními volbami. V době, kdy se má strana tvářit na veřejnosti jednotně a snažit se vytvářet dojem, že chce řešit pouze problémy lidí, protože sama žádné nemá.

autor: Petr Hartman
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.