Pes, který se zapsal do historie Japonska

24. září 2010

V samém centru Tokia stojí pomník. Na tom by nebylo nic zvláštního, kdyby bronzová socha v životní velikosti nezpodobňovala psa.

K pomníku se váže dojímavý příběh: ve dvacátých letech žil nedaleko stanice Šibuja profesor. Měl malého psa jménem Hačikó, který chodil denně k vlaku vítat svého pána, až se vrátí z práce. Profesor roku 1925 zemřel. Hačikó však přesto ještě dalších jedenáct let chodil každý večer ke stanici vyhlížet svého pána, zda se nevrátí vlakem.

Japonci oddanost pejska ocenili a postavili mu důstojný pomník, což je tím zvláštnější, že soch slavných válečníků, císařů či jiných osobností v Japonsku příliš nenajdeme. Místo u stanice Šibuja, zvané od té doby Hačikó, se stalo kultovním zejména mezi mladými lidmi, kteří si u psí sochy dávají schůzky podobně jako v Praze u koně.

autor: Denisa Kollmannová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.