Perfektní umělé svaly

26. březen 2009

Pokud vyjdou plány amerických výzkumníků, budou mít příští generace robotů lehoučké svaly pevnější než ocel.

Umělé svaly, které by mohly tvořit pohybovou soustavu robotů, se zatím potýkaly s mnoha problémy. Některé fungují jen tehdy, pokud se koupají v methanolu a jiné jsou schopné jen malých změn objemu. Žádný z nich navíc nedokáže pracovat za extrémních teplotních podmínek.

Odborníci na nové materiály z Texaské univerzity v Dallasu ovšem vyvinuli techniku, pomocí které ze spletených uhlíkových nanotrubiček vytvořili dlouhé pásy. Hovoří o nich jako o aerogelu, protože mezi nanotrubičkami je velké množství vzduchu a každý centimetr krychlový váží pouze 1,5 miligramu. Jediný gram nového materiálu by podle informací na stránkách NewScientist pokryl plochu 30 metrů čtverečních.

Pokud je do pásu z nového materiálu zavedeno elektrické napětí, rozšíří se až o 220 %. Na normální velikost se vrátí za několik milisekund poté, co je napětí odpojeno. Sestava takových pásů by mohla tvořit perfektní umělý sval, který by například mohl pohybovat končetinami kráčejícího robota.

Logo

Materiál má navíc i další úctyhodné vlastnosti: je extrémně tuhý a pevný v podélném směru, ve kterém jsou nanotrubičky spleteny, ale napříč je stejně pružný jako guma. Je stabilní v širokém teplotním rozmezí - od -196 až do 1538 stupňů Celsia, což je přibližně bod tání čistého železa. To znamená, že svaly by fungovaly, i kdyby se robot odvážil do skutečně extrémního prostředí.

Video ilustrující funkci umělých svalů.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio