Peníze zůstanou ve slamníku

22. květen 2001

Nemějte peníze doma ve slamníku a nenechávejte je ležet za směšně nízké úroky v bankách na termínovaných účtech. Investujte je prostřednictvím odborníků do cenných papírů.

Držte se při zemi, zbytečně neriskujte a z dlouhodobého hlediska vyděláte. Taková je filosofie nakládání s penězi, která je běžná v civilizovaných státech. Tam lidé investují většinu svých úspor do cenných papírů a nelitují toho.

V České republice není podobné nakládání s penězi zatím příliš rozšířené. Po pádech některých bank, zničení kampeliček a vytunelování několika investičních fondů se tomu nelze příliš divit. Lidé nechtějí zbytečně riskovat a raději své peníze nezhodnocují. Mají tak jistotu, že o ně nepřijdou. I když to je také relativní, protože inflace jim z nich každoročně ubírá. Přesto výrazně méně, než nyní ubude klientům investiční společnosti Private Investors. Ta na začátku tohoto týdne vyhlásila bankrot. Způsob jakým se k němu dopracovala, vyvolává pochybnosti, zda šlo pouze o podnikatelský neúspěch, nebo o trestný čin.

Tato společnost byla největším českým obchodníkem s americkými akciemi. Právě vývoj ekonomiky Spojených států a růst cen akcií na amerických burzách ještě před několika měsíci lákal hodně lidí k jejich nákupu. Americké akcie dlouhodobě vykazovaly zisk a při šikovně zvolené strategii mohly po několika letech vložené peníze zhodnotit o desítky až stovky procent. V loňském roce se vidina tučného zisku proměnila v kruté vystřízlivění. Příslušný index vypovídající o hodnotě amerických akcií klesl zhruba o polovinu. Člověk tak mohl přijít o velkou část vložených financí. Pokud postupoval velmi riskantně, mohl skončit téměř na nule.

U společnosti typu Private Investors jenom těžko. Tak významný investor dokáže správným postupem při investování rozložit riziko a měl by krizové situace zvládnout. Podle dostupných údajů to měl být i případ zmiňované firmy. Divoký rok na světových burzách jí údajně přinesl mírný zisk. A protože letos se index nepropadá, ale naopak roste, neměla důvod ke krachu. Přesto k bankrotu došlo. Vysvětlit se dá tím, že způsob investování Private Investors odporoval pravidlům hry a možná i zákonům.

Zjednodušeně řečeno, vedení firmy pravděpodobně zpronevěřilo peníze svých klientů. Buďto s nimi svévolně obchodovalo na svůj účet, což se nesmí. Kumulovalo tak riziko a nakonec ztratilo půdu pod nohama. Nebo některé velmi odvážné investice patrně zajišťovalo zastavením akcií svých klientů, což se rovněž nemá dělat. Akcie mohly propadnout věřiteli a na účtu společnosti už nemusí být.

Nelze vyloučit ani to, že účetnictví neodráželo realitu a klienti Privat Investors a také lidé z Komise pro cenné papíry mohli být o zdraví firmy nepravdivě informováni. A protože společnost patrně přišla o velké peníze a další se jí nedařilo od zákazníků získat, nemohla dále fungovat, podivně kšeftovat a musela zkrachovat. Akcie tedy s velkou pravděpodobností propadly jako zástava a klienti Privat Investors nebudou mít ani tyto cenné papíry, byť jejich momentální hodnota na burze může být minimální. A protože někteří zákazníci dostali od Privat Investors výpis z účtu před několika měsíci, půjde velice těžko zjistit a dokázat, jaký vklad u firmy v době krachu měli. Tím se může zkomplikovat vyplácení náhrady z garančního fondu. Ten je navíc prázdný a bude zajímavé sledovat, zda a jakými penězi se vůbec naplní.

Vyrovnání s klienty a vyšetřování celého případu může také zkomplikovat vedení firmy. Pokud po sobě důkladně zamete stopy a zmizí v zahraničí, bude se bankrot firmy jenom těžko objasňovat. I když rozsah škod nemohl být zatím přesně vyčíslen, je jasné, že způsob jakým společnost Private Investors zkrachovala podlomí stále ještě křehkou důvěru lidí v investování do cenných papírů a také v dohled nad ním. Takže lidé budou i nadále penězi pěchovat slamníky nebo důvěřovat jen několika bankám, a to ke škodě své i poctivých a obezřetných investorských firem.

ČRo 6 / RSE

22. května 2001

Napište nám, co si o tom myslíte VY: rse@cro.cz

autor: Petr Hartman
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.