Pašování osob do Británie a EU pod záminkou studia na neexistujících školách pomáhá terorismu

15. duben 2009

Britský premiér Brown zůstává terčem kritiky opozice, neb se odmítá přímo omluvit za kampaň vulgárního očerňování představitelů konzervativců, kterou připravoval nyní už bývalý člen jeho týmu v premiérském sídle v Downing Street Damian McBride, který mezitím rezignoval.

Pozornost části médií i veřejnosti se však mezitím přesunula k otázce podpory terorismu nedostatečnou vládní kontrolou ilegálního přistěhovalectví. Rozsáhlá policejní razie na severozápadě Anglie minulý týden a zadržení dvanácti Pákistánců, z nichž deset pobývá v Británii na studentských vízech, pro podezření z přípravy teroristického útoku, totiž Brity šokovalo. Někteří komentátoři předtím už totiž jakoby naznačovali, že nebezpečí terorismu je vládou zveličováno pro udržení pozornosti médií i veřejnosti a najednou -- spolu s neobezřetností policejního důstojníka, který kamerám nechtěně ukázal na čem pracuje -- se ukázalo, že nebezpečí je stále reálné. Spolu s vyšetřováním zatčených podezřelých, kdy na jednu z jejich adres byli ve velikonoční pondělí podle některých zpráv přivoláni experti na výbušniny, se najednou začala zkoumat pravost studentských víz. Minimálně jeden z podezřelých se totiž dostal do země ilegálně coby student.

Šestadvacetiletý Abdul Wahab Khan dostal vízum přes jednu z mnoha pákistánských agentur, které žádosti vyřizují pro britský konzulát. Dostal je po předložení dopisu o přijetí a studentské legitimace ,,Manchesterské školy profesionálních studií'' po zaplacení poplatku padesáti liber. Jak uvádí například deník The Times, na škole, která se podle jednoho z bývalých zaměstnanců za školu jen vydávala a nic neučila, takzvaně ,,studovala'' více než stovka Pákistánců, mnozí ze severozápadních provincií, ovládaných Talibánci a al-Kajdou. Škola, kterou provozovali dva Pákistánci, kteří sami předtím na studentská víza do Británie přicestovali, byla před třičtvrtěrokem zavřena po razii ministerstva školství, které bylo na podivné okolnosti její existence upozorněno. Studenti prý místo studií pracovali a mohli po roce zaplatit dalších osm set až tisíc liber a dostali potvrzení o ukončení prvního ročníku, na což dostali další prodloužení víz. Mezitím, podle zmíněného deníku, jsou oba provozovatelé zrušené falešné školy nepřímo napojeni na nově provozovanou ,,Bradfordskou školu profesionálních studií'', která prý také nevzbuzuje důvěru.

Média přímo netvrdí, že provozovatelé vědí o tom, že by na škole ,,studovali'' teroristé, ale nemohou prý popřít, že by tomu tak mohlo být. Média se nyní zaměřují na oficiální vládní statistiky, které se obvykle veřejnosti příliš nepřipomínají a zjistila pozoruhodné skutečnosti. Že jen ve školním roce 2006-7 počet zahraničních studentů z Pákistánu stoupl o 17 procent a z Indie o 24 procent a že celkový počet zahraničních studentů ze zemí mimo Evropskou unii v onom roce činil v Británii téměř 240.000. Mezi lety 2004 a 2007 dostalo tak přes 43.000 Pákistánců studentská víza. Ministerstvo prý samo přiznává, že falešné školy, jejichž jediným cílem je vydělávat na ilegálních přistěhovalcích, jsou problémem, ale tvrdí, že se nyní konečně začínají prověřovat nové založenou Pohraniční agenturou, která jim také začala vydávat licence. Z více než dvou tisícovek škol, které požádaly o licenci, ji 467 nedostalo a více než tři tisícovky dalších škol pro zahraniční studenty o licenci prý vůbec nepožádaly. Podvodný způsob jak se od studentského víza domoci permanentního pobytu v Británii je podle deníku jednoduchý, neb spočívá právě v prodloužení studií po zaplacení zmíněných částek, na které si během tzv. ,,studia'' falešní studenti vydělají. Později pak jednoduše požádají o permanentní pobyt na základě skutečnosti, že už v zemi pobyli řadu let a ještě později se mohou ucházet o občanství.

Podobné školy přivádějící ilegální přistěhovalce, z nichž některé sice opravdu alespoň nominálně učí například jazyky té či oné členské země, podle některých zdrojů existují i jinde v Evropské unii a rozeznat je od skutečných škol může být obtížné. Podmínky získání studentských víz a práva pobytu se liší, ale další postup je podobný. A pokud později dostanou žadatelé občanství, mohou se uvnitř unie volně pohybovat ze země do země... Není vůbec divu, že britský premiér Brown požádal pákistánského prezidenta a vládu o užší spolupráci v boji proti terorismu a při kontrole pohybu osob mezi oběma zeměmi. Při vynalézavosti pašeráků lidí nebude zastavení ilegálního přistěhovalectví a jeho využívání teroristy vůbec lehké.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání . Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

autor: jj
Spustit audio