Papírová baterie z pece

13. leden 2010

Speciální inkoust nanesený na podklad udělá po zapečení z obyčejného papíru dobíjecí baterii. Inkoust obsahuje uhlíkové nanotrubičky a stříbrné nanodrátky a mohl by podstatně posunout vývoj mobilní elektroniky.

Téma "elektronika z papíru" se pravidelně vrací. Vědcům ze Stanfordské univerzity se v této oblasti povedl další husarský kousek. Vytvořili dobíjecí baterii pouhým nanesením speciálního inkoustu na obyčejný papír. Jejich inkoust obsahuje uhlíkové nanotrubičky a stříbrné nanodrátky. A právě tyto ingredience mohou posunout elektroniku o další velký kus dopředu.

Pokud máte k dispozici zmiňovaný inkoust, je příprava baterie vlastně docela jednoduchá (viz. video výše). Inkoust se pipetou rovnoměrně v tenké vrstvě nanese na papír a ten se pak vysuší v elektrické peci. Po vyjmutí je původně bílý papír černý, je velmi dobře vodivý a má navíc vlastnosti superkapacitoru. Tato součástka umí podobně jako akumulátor přechovávat elektrický náboj. Papír přitom lze celkem libovolně ohýbat a jeho vlastnosti se ohybem nemění. Pokusná baterie vydržela mj. ponoření do kyseliny nebo zásaditého roztoku. Papírová baterie zatím napájela pouze svítící diodu.

Papírové baterie mají perspektivu v oblasti přenosné a tenké elektroniky a také elektroniky integrované v oděvech či obalech. Další slibnou aplikací je využití v elektromobilech a hybridních autech. Tyto superkapacitory se totiž rychle dobíjejí a jsou přitom velmi lehké. Mohou sloužit také jako velkokapacitní zásobárny energie v rámci energetických přenosových soustav, které vyrovnávají rozdíly mezi denní a noční poptávkou po energii.

Doktorand nanáší inkoust na obyčejný papír.

Díky rozměrům uhlíkových nanotrubiček se tyto součástky tesně integrují s vlákny celulózy a papírová baterie je tak velmi odolná. Počet nabíjecích cyklů také není špatný - okolo 40 000. To je asi o řád více, než je typická hodnota pro lithiové baterie.

Masové použití nanotechnologií už není hudbou budoucnosti, například na aplikace na bázi papírových baterií nebudeme čekat dlouho. Ingredience speciálního inkoustu možná vypadají exoticky, ale jeho výroba bude údajně relativně levná.

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.