Papež František, Peter Singer, Albert Schweitzer – různé přístupy k etice životního prostředí

26. červenec 2015
Za hranou

Vysoké teploty části letošního léta mohly vést opět k úvahám o globálním oteplování nebo klimatickým změnám. Podle vědců z amerického Národního úřadu pro oceán a atmosféru byla např. průměrná teplota v loňském roce o 0,69 stupně vyšší než průměr 20. století.

V Česku bylo loni nejtepleji za posledních 54 let. Debata o podílu člověka na změnách a zhoršování životního prostředí je klíčová pro environmentální etiku. Právě té se tentokrát věnuje pořad Za hranou.

Letos vyšla přehledová publikace s názvem Etika životního prostředí, napsal ji biolog, teolog a odborník na environmentální etiku Matúš Kocián. Podle něj se odborníci na životní prostředí ve velké míře shodují na tom, že člověk přírodu ovlivňuje negativně. „Už jenom data o vypouštění skleníkových plynů ukazují, že člověk atmosféru ovlivňuje,“ podotýká biolog Kocián.

Laudato Si‘ – Pochválen buď

Nová encyklika papeže Laudato Si‘ má sice přívlastek sociální, ale volá také po ochraně přírody, tedy po „péči o společný domov“, řečeno slovníkem papeže Františka.

„Nářek týrané a zneužívané země se mísí s nářkem těch nejchudších“, to je jeden z obratů, kterými papež František, nejvyšší představitel římsko-katolické církve, vyzývá jednotlivce, rodiny, věřící komunity, národy i mezinárodní společenství k „ekologické konverzi“, tedy ke změně směru a k přijetí „krásného a zodpovědného úkolu pečovat o náš společný domov“.

Nová encyklika papeže Laudato Si‘ volá také po ochraně přírody, tedy po „péči o společný domov“

Papež František v této souvislosti podotýká, že „existuje rostoucí citlivost k životnímu prostředí a potřeba péče o přírodu, a zraje také upřímné a bolestné znepokojení nad tím, co se děje naší planetě.“

Dokument Laudato Si‘ přichází s tzv. integrální ekologií, která zahrnuje lidský a sociální rozměr, neoddělitelný od otázek životního prostředí. Mezi hlavní témata encykliky Laudato Si‘ patří:

- vztah mezi chudými lidmi a křehkostí naší planety
- kritika nových paradigmat a forem moci odvozených z technologie
- výzva k hledání jiných způsobu, jak porozumět ekonomice a pokroku
- význam ekologie pro člověka
- potřeba otevřené a poctivé diskuze
- výzva k odpovědné mezinárodní i lokální politice
- kritika kultury konzumu

Oficiální český překlad encykliky Laudato Si‘ zatím není k dispozici, neoficiální najdete zde, shrnutí témat a základní informace od České biskupské konference si můžete přečíst tady .

Etika úcty k životu

Letos 4. září uplyne přesně 50 let od smrti nositele Nobelovy ceny za mír Alberta Schweitzera. Tento německý protestantský teolog, misionář, filosof, etik, varhanní virtuóz a lékař obdržel zmiňovanou cenu v roce 1952.

Podobné etické důrazy najdete také v díle australského filozofa Petera Singera, který nedávno navštívil Českou republiku. Tento utilitarista v knize Osvobození zvířat přišel s tezí, že práva mají ti, kdo jsou schopni cítit utrpení.

autor: Magdaléna Trusinová
Spustit audio