Otcovství ubírá testosteron

13. září 2011
Monitor

Novopečený otec přijde o část svého testosteronu. Nová studie prokázala, že otcovství snižuje hladinu mužského pohlavního hormonu.

Hladina testosteronu u samců mnoha druhů zvířat stoupá v období páření a klesá v okamžiku, kdy se narodí mláďata. Pokles hladiny testosteronu byl pozorován také u mužů. Nebylo však jasné, jestli k němu došlo proto, že se muž stal otcem, nebo jestli nižší hladina testosteronu zvyšuje pravděpodobnost otcovství. Aby odlišili příčinu a následek, sledovali antropologové hladinu testosteronu u mužů z Filipín, kteří se od narození zúčastní dlouhodobé medicínské studie (Cebu Longitudinal Health and Nutrition Survey).

Pracovali se skupinou 600 mužů, u kterých měřili hladinu testosteronu ve slinách. První měření proběhlo v době, kdy bylo mužům kolem 21 let, další o téměř pět let později. Během tohoto období se mnoho mužů poprvé stalo otci. A co odhalilo sledování jejich testosteronu? Muži s vysokou hladinou měli vyšší šanci na otcovství. Naznačuje to, že testosteron podporuje schopnost najít si partnerku a počít s ní dítě. Jakmile se tak ovšem stalo, hladina testosteronu prudce poklesla – a to na nižší úroveň, než jakou vědci změřili u osamělých a bezdětných mužů. Přímý vliv na tento pokles má zřejmě péče o dítě. Muži, kteří se o svého potomka starali, měli nižší hladinu testosteronu než ti, kteří veškerou péči nechali na své partnerce.

Pokles testosteronu u novopečených otců je podle vědců biologický nástroj, který „přeladí“ mužovy priority. Agresivitu a soupeření nahradí starostlivá péče, která má potomkům zajistit vyšší šance na přežití.

Zdroj: PNAS

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.