Otazníky kolem Bt kukuřice

23. září 2010

Jako Bt kukuřice se označuje odrůda, do které byl uměle vnesen gen z bakterie Bacillus thuringiensis. Díky němu rostliny produkují Bt toxin, který hubí housenky snad největšího škůdce kukuřice - motýlka zavíječe kukuřičného (Ostrinia nubilalis).

Ohledně bezpečnosti takto modifikované kukuřice stále vznikají otázky. Podle zprávy americké National Science Foundation se nedávno ukázalo, že kukuřičné toxiny mohou škodit půdnímu hmyzu. Stejná zpráva uvádí výsledky nového výzkumu, který hodnotí dopad Bt kukuřice na ekologii vodních toků, které pole s kukuřicí zavlažují.

Logo

Odborníci zjistili, že do vody se dostávají části rostlin, které konzumují vodní živočichové. Největší obavy vyvolávají pylová zrna, která požírají chrostíci. Ti jsou totiž geneticky příbuzní škůdcům, které má Bt toxin hubit. Laboratorní testy ukázaly, že konzumace produktů Bt kukuřice zvyšuje úmrtnost a zpomaluje růst chrostíků. Vzhledem k tomu, že představují potravu pro ryby a obojživelníky, týká se problém celého ekosystému vodních toků.

Související články:
Transgenní kukřice chutná mšicím
Vlídná transgenní kukuřice

autor: Martina Otčenášková