Osobní chemie mezi Obamou a Netanjahuem opravdu nefunguje, všímá si novinář

27. únor 2015

Tradičně dobré vztahy mezi Spojenými státy americkými a Izraelem se zhoršují. Důvodem je politika Obamovy administrativy vůči Íránu.

Americké rozhovory s Teheránem vrcholí, do konce března by měli diplomaté dojednat rámec dohody o íránském jaderném programu. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ale tvrdí, že USA rezignovaly na úsilí zastavit Írán v pokusu sestrojit jadernou bombu.

„Vztahy mezi izraelským premiérem a americkým prezidentem jsou špatné od samého nástupu Baracka Obamy do Bíleho domu,“ vysvětlil v Ranním Plusu redaktor Hospodářských novin Daniel Anýž.

Dále se zhoršily v druhé prezidentské kampani v roce 2012, kdy se Netanjahu veřejně postavil za Obamova protikandidáta Mitta Romneyho.

„Osobní chemie mezi těmito dvěma muži opravdu nefunguje,“ všímá si redaktor.

Podle Anýže už samotná jednání potvrzují, že vztahy USA s Íránem se lepší, ale vyplývá z nich, že Obamova administrativa sází na to, že příští reprezentace íránských vůdců by mohla být ještě vstřícnější.

Redaktor ale připomněl, že vztahy mezi Washingtonem a Tel Avivem jsou vždy dobré, a na administrativu se přenáší.

„Když se například podíváme na vojenskou podporu a spolupráci Izraele a USA, tak za Obamovy administrativy je to dokonce lepší, co se týče počtů výměn a peněz, než za George Bushe,“ konstatoval Daniel Anýž.

Tureček: Netanjahu využívá iránskou hrozbu pro svou předvolební kampaň

Břetislav Tureček z Metropolitní univerzity Praha obrací optiku nazírání na zhoršení vztahů. „Příčiny krize lze nahlížet i z opačné strany: izraelský premiér dohodu s Íránem kritizuje, a snaží se ji sabotovat.“

Na této dohodě s Íránem pracují nejen Spojené státy, ale všechny stálé členské země Rady bezpečnosti i s Německem. „A Netanjahu se snaží dohodu za každou cenu bojkotovat.“

Podle Turečka premiérův konfrontační politický styl kritizuje i celá řada lidí na izraelské politické scéně.

„Zatímco izraelský premiér v roce 2012 na půdě OSN mluvil o tom, že Írán je krok od dosažení jaderné bomby, jeho tajná služba Mossad zjistila, že Írán nedělá nic jiného, než že pracuje v rámci legitimního jaderného programu,“ připomněl nedávnou historii expert.

Takzvanou íránskou hrozbu používá Netanjahu jak na mezinárodní, tak i na domácí scéně, a to z různých důvodů, tvrdí Tureček. Souvislost s blížícími izraelskými volbami se nabízí.

„Netanjahu má brzy promluvit v kongresu na pozvání amerických republikánů, otřít se o Obamu i o dohodu s Íránem, a tím si pomoci čtrnáct dní před izraelskými volbami ve své kampani,“ odhadl motivy izraelského premiéra blízkovýchodní expert.

autoři: oci , Michael Rozsypal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.