Orangutaní samci odsouvají dospělost

21. květen 2012
Monitor

Samci sumaterských orangutanů dělají něco, co u primátů nemá obdoby: odkládají rozvoj sekundárních pohlavních znaků, aby měli čas narůst a zesílit.

Samci orangutanů sumaterských (Pongo abelii) se mohou rozmnožovat už ve věku 15 let. Získání partnerky však vyžaduje i sekundární pohlavní znaky, jako jsou typické lícní valy na širokých tvářích. A právě tento znak se plně rozvíjí mnohdy až 10 let poté, co samec orangutana sumaterského dosáhl pohlavní dospělosti. Je to unikátní jev, protože podobné průtahy s dospíváním se nevyskytují ani u příbuzných orangutanů bornejských (Pongo pygmaeus). Vysvětlit toto chování se teď zřejmě podařilo vědcům z Curyšské a Jihofloridské univerzity.

Samci sumaterských orangutanů si na rozdíl od svých příbuzných z Bornea „monopolizují“ samice na celé dlouhé týdny. Matematický model, který vědci vytvořili na základě dat získaných během dlouholetého výzkumu v terénu, ukazuje, že větší šanci na získání a udržení samic mají velcí dominantní samci. Obvykle jsou to ti, kteří odložili rozvoj svých sekundárních pohlavních znaků a na milostné radovánky si pár let počkali. Čas navíc jim umožnil zmohutnět a obstát v konkurenci jiných samců.

Zdroj: American Journal of Physical Anthropology

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.