Onkolog Klener: Posláním lékaře je život zachraňovat, ne ukončovat

24. červen 2014

Povolení zemřít dnes možná udělí Státní rada Francie 39letému tetraplegikovi Vincentu Lambertovi. Po automobilové nehodě v roce 2008 je ve vegetativním stavu a nevnímá.

Francouzské zákony zatím dovolují pouze pasivní eutanázii, tedy úmrtí na základě přerušení léčby. Lékařsky běžnou praxí je i udržování pacienta při životě za každou cenu, tzv. distanázie.

„Distanázie je stejně nemorální jako eutanazie,“ uvedl pro Plus onkolog, internista a hematolog Pavel Klener, známý odpůrce eutanazie.

Podle něj je hlavní problém ten, že eutanázii asistuje lékař, jehož posláním je životy zachraňovat, nikoli ukončovat.

„V terminálním stádiu nemoci se psychický stav pacienta den ze dne mění,“ všímá si Klener. „Zažil jsem pacienta, který jeden den toužil po smrti a druhý den lpěl na životě.“

Nikdo nikomu odchodu ze života nebrání a způsobů dobrovolného odchodu ze života je tolik, že i nemohoucí pacient na ně dosáhne, tvrdí onkolog.

„Mám zprávy, ze Švýcarska, kde se z eutanazie stal dobrý byznys,“ dodává profesor Klener.

Nikdo nemůže právo na smrt odpírat, tvrdí psycholog

Psycholog a psychoterapeut Juraj Barbarič nahlíží na problém z jiné perspektivy.

„Nepovažuji ani za morální, ani za lidské udržovat při životě lidi v terminálních fázích nemoci. Pakliže si člověk sám řekne o smrt, není humánní prodlužovat jeho utrpení.“

Psycholog trvá na stanovení pravidel. „Je třeba vyjádření více lékařů o nezvratném stavu. A pokud pacient opakovaně sdělí přání umřít, nikdo nemá právo mu to odepřít.“

Vyloučení lékaře z eutanazie psycholog odmítá. „Lékaři mají k dispozici látky, které umožní klidnou smrt. Když člověk páchá sebevraždu, daří se mu to obvykle nehezkými způsoby.“

Možnost provedení eutanazie v zemích, kde je legální, vítá.

„Nemyslím si, že je špatné, že když mám peníze a tady mi nikdo nevyhoví, zařídím si to ve Švýcarsku,“ shrnul Juraj Barbarič.

autoři: rkr , oci
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.