Ondřej Neff: Referendum je jednorázový, nevratný akt, který ničí demokracii

1. červenec 2016

Potřebuje naše společnost, zejména po čerstvých zkušenostech z Velké Británie, obecné referendum? Posílilo by to naši demokracii, nebo by ji to naopak oslabilo? A jak posílit naši politickou angažovanost?

„Ústavní zákon o referendu ústava předpokládá od roku 1993, v tomto smyslu se jedná o dluh. Když budeme přemýšlet o tom, jak vtahovat občany do rozhodování, tak je to dluh, který se promítá do soustavně se snižující politické kultury u nás,“ tvrdí Jakub Patočka, šéfredaktor deníku Referendum.

Podle publicisty a šéfredaktora Neviditelného psa, Ondřeje Neffa, je sice rozhodování zásadní právo, které by nám nemělo být upíráno, jsou ale i jiné, podle něj lepší, možnosti politické participace, jako zapojení do politických stran, nebo neziskovek, nebo i svobodné vyjadřování názoru.


Obecné referendum je nesystémový a ve svých výsledcích zhoubný nástroj, protože zaplevelí rozhodovací prostor o vášně, manipulaci, populismus a rozhodně to neprospěje k tříbení demokracie u nás. ONDŘEJ NEFF


Popsaný fenomén současnosti je krize reprezentace. Zastánci referenda chtějí zastupitelskou demokracii a důvěru v ní prohloubit participací občanů. Vidíme, že politický systém je zkorumpovaný, a to vede ke zvolení populistů, kteří nabízejí jednoduchá řešení, jako Babiš nebo Zeman. JAKUB PATOČKA

„Bylo tu referendum, když jsme měli vstoupit do EU, a to bylo správně. Týkalo se to každého a otázka byla ano, nebo ne. Ale už jen ten princip, že se nějaké téma zhustí do ano, ne, to u většiny témat nejde,“ dodává Neff. Bojí se, že už samotné postavení otázky referenda by mohlo voliče manipulovat.

„Řada problémů nemá binární řešení, a o nich se pak nedá rozhodovat v referendu, ale řada otázek je má. A lidé, kteří jsou dost kompetentní na to, aby si zvolili svou politickou reprezentaci na čtyři roky, tak jsou kompetentní hlasovat o těchto věcech,“ nesouhlasí Patočka.

Referendum je jednorázový, nevratný akt, myslí si Neff: „Je dobře, že parlamentní demokracie trvá dlouho, že se to diskutuje před lidmi. U referenda by se strhla vřava, a lidé by nakonec hlasovali podle svého pocitu, nikoliv podle rozumu.“

Patočka se ale naopak bojí toho, že současné politická moc bude referendům systematicky bránit a osekávat tak demokracii. Celý proces by tak nejraději zjednodušil, a zrušil povinnou 25% účast, která je v současnosti nutná pro platné referendum: „Ani k volbám nechodí dostatečný počet lidí.“

Navíc podle Neffa budou voliči u některých témat a priori proti, třeba u zpoplatnění vysokých škol, nebo armády. Jak ale vysvětluje Patočka, jsou ústavní a lidská práva, o kterých se referenda konat nemohou, třeba o trestu smrti, nebo práv uprchlíků, a to právě z tohoto důvodu.

autoři: luv , per
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.