Ondřej Konrád: Ropáci a straníci

26. duben 2013

Když někdo působí v průmyslu, a nemusí to být zrovna chemický, může se celkem snadno stát, že na něj budou ekologové ukazovat prstem, protože cosi podcenil nebo dokonce vědomě porušil, to už je prostě určité riziko podnikání a je třeba s tím počítat. Jestliže se ale dostane známý titul Ropák roku už podruhé ve třech letech resortnímu ministrovi, který má životní prostředí chránit, pak je to poněkud trapné.

A samozřejmě si člověk také všimne, že oba ministři Pavel Drobil, Ropák roku 2010 a Tomáš Chalupa za loňský rok, pocházejí z téže strany, tedy ODS. Ostatně občanští demokraté anticenu v uplynulých deseti letech dostávali často (primátor Bém, ministr obchodu Říman, vloni kdysi vlivný člen stran Jan Stráský za ředitelování NP Šumava). Ale vyvozovat z toho, že má ODS k životnímu prostředí negativní vztah asi nelze. Přestože zakladatel strany se vždy díval na ekology s neskrývanou nechutí a některé jeho principy zůstaly členské základně takříkajíc v kožichu.

A když se v tomto volebním období strana rozhodla ministerstva ujmout, oba jeho dosavadní šéfové to od ochránců životního prostředí schytali. To je prostě fakt. V hlasování více než stočlenné komise společnosti Děti země byl vybrán Chalupa hlavně za návrh zákona o Národním parku Šumava, ale také za nečinnost ve vymezování chráněných území NATURA 2000. A také za podporu dostavby Temelína. Což byl také důvod, proč na druhém místě skončil jiný ministr ODS Martin Kuba, který dal do vlády novou Státní energetickou koncepci do roku 2040 a obhajuje výrobu elektřiny z neobnovitelných zdrojů.

Pro zajímavost – na třetím místě je současný ředitel šumavského parku Mánek, který, jak známo, ho navrhoval vyřadit ze seznamu mezinárodně uznávaných parků jako chráněné území. A opět těžko nezaznamenat, že Mánek je aktivním jihočeským politikem ODS.

Ale nebudeme to s ropáckou stranickostí přehánět - od roku 2006 sestavuje vlády ODS a je jasné, že na mušce ekologů jsou primárně lidé s rozhodovacími pravomocemi. Však za vlády ČSSD také sbírali Ropáky politikové z levice. Jestli si z toho vezme ovšem příští premiér ponaučení, těžko říct. V čerstvě obnovené stínové vládě ČSSD má ovšem resort na starosti Vladimír Špidla a ten by se asi snažil chovat k životnímu prostředí citlivěji. Ale zda může otevřený odpůrce prezidenta a jemu věrných sociálních demokratů na ministerstvo za rok dosáhnout, je ve hvězdách.

Spustit audio