Ondřej Konrád: Předem jistá nedůvěra

16. leden 2018

V české politice se sice ne často, ale někdy přece odehraje překvapení. Například o minulém víkendu, i když jde zatím jen o půlkrok nečekaného vývoje.

Ale neúspěch premiéra Andreje Babiše se žádostí o důvěru poslanců jeho menšinové vládě do kategorie překvapení rozhodně nepatří. Zatímco v sousedním Německu, kde se konaly všeobecné volby už v září, stále pokračuje dohadování, za jakých okolností může vzniknout nová vláda, a zatím zemi v klidu spravuje přesluhující kabinet, v České republice jdeme svéhlavější cestou.

Bez snahy vyjednávat

Při více než zběžném rokovacím kolečku hned po volbách sdělili šéfovi vítězného hnutí ANO předáci takřečených demokratických stran, tedy ODS, ČSSD, lidovců, TOP 09 i Starostů, ale i sněmovních pirátských nováčků, že momentálně spolupráci na vládní úrovni vylučují.

Poslanecká sněmovna

A on sám zase nezval k moci SPD a komunisty, byť by mu to zaručovalo pohodlnou většinu, neboť by to byla pro širší domácí veřejnost příliš silná káva. A v Evropě by na něho pohlíželi ještě méně chápavě než na Viktora Orbána.

A tak Babiš jen s KSČM a Tomiem Okamurou dohodl takřečenou „hlasovací mašinu“, aby se mohla rozběhnout činnost dolní komory parlamentu a tím pádem mohla složit demisi předcházející vláda. Další a za normálních okolností očekávané hovory na koaliční téma a programových průniků pak Andrej Babiš ukončil.

A nechal se prezidentem, nedočkavým konce kabinetu Bohuslava Sobotky, jmenovat premiérem. Aniž by ale měl sebemenší naději dostat důvěru svému týmu. Pokud by jej tedy nesestavoval z už zmíněných komunistů a okamurovců.

V demisi vládnoucí Andrej Babiš musí přesvědčit některé strany, že by se to s ním mohlo zkusit

Předem pak vyhlašoval, že také s vyslovením důvěry na prvý pokus vůbec nepočítá. Což deklaroval i prezident. A oba naznačovali, že napodruhé by už vyjít mohlo. Což působilo, jakoby si dva ze čtyř nejvyšších ústavních činitelů dělali cynickou legraci z občanů.

A ti si museli klást neodbytnou otázku – proč by to nemělo klapnout už na prvý pokus? Proč žádat o důvěru, když vím, že ji nedostanu? Jinými slovy - si Andrej Babiš nedopřál k tak závažné věci více času? Jen proto, aby zatím neseděl ve Strakově akademii Bohuslav Sobotka, jak si usilovně přál Miloš Zeman a nezapomněl to zmínit i ve vánočním televizním projevu? A aby Babiš dočasně a ovšemže mnohovýhodně obsadil veškeré resorty?

Stojednička až po sjezdu ČSSD?

To je zřejmě jedna polovina vysvětlení. Zbývající pak spočívá v šuplíku s názvem kauza Čapí hnízdo, respektive imunita premiéra. Promíchaná ještě s volbou hlavy státu. Která se v této chvíli jeví skoro jako klíčová. I když by i případně poražený Miloš Zeman stihl jmenovat před odchodem z funkce Babiše předsedou vlády ještě jednou.

Ondřej Konrád

Byť k tomu podle svých slov z minulého týdne bude tentokrát předem vyžadovat jistinu sněmovní většiny. Jíž ale měl samozřejmě žádat už napoprvé. Není to sice zakotveno v ústavě, ale jde o logický, věcný a obvykle užívaný postup. Prezident sice bez problémů mění názory a rozhodnutí, jak to teď předvádí v otázce původně striktně odmítaných televizních duelů, jichž náhle požaduje enormní počet.

Ale snad zase za pár týdnu neprohlásí, že mu na nějaké stojedničce nesejde. V tom případě musí v demisi vládnoucí Andrej Babiš přesvědčit některé strany, že by se to s ním mohlo přece jen zkusit. Ale asi ne dřív, než kupříkladu proběhne volební sjezd sociálních demokratů.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.