Ondřej Konrád: ANO může klidně vyhrát eurovolby

1. duben 2014

Ledva si české voličstvo oddychlo od volebních kampaní a zatím vkládá jakés takés naděje do vlády s ambiciózním hnutím ANO, už se blíží další várka, letos dokonce trojnásobná. A už v prvních letošních volbách, tedy do Evropského parlamentu, potřebují buď potvrdit podzimní úspěch anebo aspoň trochu zbrzdit sestup preferencí.

Což se týká obou pravicových subjektů TOP 09 i ODS, které se k sobě postupně přibližují a hovoří dokonce o možné spolupráci na podzim ve volbách komunálních. V eurovolbách nemá „Topka“ ovšem co ztratit, když se naposled konaly před pěti lety, strana ještě neexistovala. A jak známo, postavila do čela kandidátky někdejšího viceguvernéra ČNB, ekonoma Luďka Niedermayera, který by podle všeho měl uspět.

Kolik kandidátů může za sebou mezi evropské zákonodárce vytáhnout, je ovšem otázkou. V prvé pětce figurují další nestraníci a obecně známé postavy: bývalý místopředseda ODS Jiří Pospíšil i senátor Jaromír Štětina. A číslem tři je v minulém období viditelný poslanec za hnutí Starostů a nezávislých Stanislav Polčák. Listina tedy nevyhlíží marně, ale uvidíme, zda nedochází k odlivu dosavadních voličů TOP 09 a STANu ve prospěch Babišova ANO.

ODS nemůže počítat ani zdaleka s opakováním výsledků z roku 2009, kdy získala rekordních 9 europoslanců, a letošní zisk jednoho či dvou mandátů, což není utopická představa, by mohl rozkolísanou stranu zasáhnout citelně. Předseda Fiala hovoří o tom, že se strana mění a teď začíná být tou pravou ODS, ale občané to zatím nemají možnost zpozorovat.

Pokud jde o sociální demokraty, jejich stabilní elektorát by měl zafungovat poměrně dobře – 7 europoslanců sice možná neobhájí, ale kolem 5 má reálnou naději získat. Možná ale bude lídr kandidátky sociolog Jan Keller pro některé příznivce strany až příliš levicový. I když má jisté charisma. Zhruba „na svém“ by měla zůstat i KSČM, což představuje 4 křesla.

Zajímavější to bude v případě ANO 2011, které je momentálně na koni a míní to jednoznačně potvrdit. Disponuje sice jen jedním známým jménem lídra kandidátky Pavla Teličky, někdejšího vládního vyjednavače s Unií a později našeho reprezentanta v Evropské komisi, ale patrně lovit nějaké další veřejné „hvězdy“ nepotřebuje: magnetem pro voliče je šéf hnutí Andrej Babiš, opticky nejvýraznější člen čerstvé vlády.

Babiš ovšem nenechává věci jen tak plynout – ANO oznámilo, že dá na kampaň 18,5 milionů korun a míní objíždět veškeré regiony v zemi. Za zády má z podzimní kampaně osvědčené zahraniční poradce a slibuje, že bude podněty z mítinků komponovat do volebních tezí. Veřejné gesto učinil Telička, když zlikvidoval svou konsultační firmu zaměřenou na lobbing při Evropské unii.

Hnutí tedy hraje leccos do rukou – hlavně Babišova popularita a dostatek peněz. Zisk rovněž nejméně pěti mandátů pak bude optimálním odrazovým můstkem pro volby do místních zastupitelstev i pro rozhodně nikoli marné úsilí získat na podzim primátorský post v Praze. Ať se to komu líbí, jak chce, ANO ještě stále roste. A zatím není důvod, proč by se to mělo přinejmenším v tomto roce zastavit.

Spustit audio