Ofenzíva pákistánské armády proti Talibánu pokračuje a ulehčuje situaci v Afghánistánu

19. květen 2009

Už více než týden nabývá na síle nebývalá ofenzíva pákistánské armády proti Talibánu v údolí Svát a okolních okresech na severozápadě země. Jak známo, nečekaně mohutná a důkladně organizovaná ofenzíva je nejen reakcí pákistánské vlády na neodevzdání zbraní Talibánem po zimní dohodě povolit fundamentalistům v údolí Svát aplikování zákonodárství šária.

Poté, co Talibán nejen dohodu nedodržel, zbraně neodevzdal, ale obsadil i části okolních okresů Dir a Buner, pouhých sto kilometrů od Islamabádu, se konečně vláda rozhodla, že její autorita je vážně ohrožena a že je třeba proti Talibánu zakročit silou. Její rozhodnutí jistě vyvolaly protesty obyvatel nejen zmíněných přilehlých okresů, jejichž obyvatelstvo, známé odporem vůči Talibánu, začalo po obsazení být tvrdě utiskováno a vybíjeno, ale také stále silnější protesty přímo z údolí Svát, kde si Talibán stačil za pár měsíců také obyvatelstvo znepořátelit. Zabíjel tam ,,nedostatečně'' fundamentalistické místní předáky, vyhazoval do povětří dívčí školy a popravoval učitele a podobně a nastolil podobnou vládu teroru jako před léty v Afghánistánu. Rozhodnutí pákistánské vlády poslat na Taibán armádu je však podle expertů zároveň do značné míry důsledkem tlaku mezinárodního demokratického společenství, které s nelibostí sledovalo nejen onu dohodu s Talibánem, ale i její porušení a počáteční laxnost vládních reakcí. Svět je totiž nejen znepokojen neustálým přílivem talibánských ozbrojených skupin z tréningových táborů a sídel vedení teroristů v Pákistánu do sousedního Afghánistánu, kde bez uzavření hranice či eliminace Talibánu v Pákistánu, nebude nikdy klid. Obává se však také, že do rukou Talibánu a al-Kajdy by se mohly dostat pákistánské nukleární zbraně a raketové nosiče. Pak by byl ohrožen nejen celý región, ale i zbytek zeměkoule.

Pákistánská vláda se tedy před více než týdnem najednou rozhoupala k akci a armáda dostala rozkaz Talibán vytlačit z obou zmíněných okresů s použitím takové síly, jaké bude zapotřebí. Záhy se však ukázalo, že Talibán se jen tak vytlačit nedá, a tak byly nasazovány stále mohutnější armádní síly, letectvo a speciální jednotky pro boj v horách a v posledních dnech došlo i na elitní komanda vysazovaná za pomoci vrtulníků. Vláda premiéra Gilaniho zároveň prohlásila, že hodlá plně obnovit autoritu ústředních úřadů i v údolí Svát a že se rozhodla Talibán ,,eliminovat'', což je značný posun oproti původním pacifikačním cílům operací. Boje se v posledních dnech rozhořely i v samém středu údolí, v okolí hlavního města Mingora i ve městě. Zároveň byly údajně vysazeny elitní jednotky i v odlehlejších oblastech v přilehlých horách, kde prý v tuhých bojích likvidují výcvikové tábory Talibánu a jeho skladiště zbraní. Podle prohlášení mluvčího armády generála Abbase bylo už od zahájení bojů zlikvidováno na pět stovek Talibánců a jiné armádní prameny hovoří až o dalších několika stovkách zabitých Talibánců jen během tohoto týdne. Talibán se prý mstí na místním obyvatelstvu popravami jejich předáků i osob podezřelých z informování armády a je také obviňován ze zabraňování odchodu uprchlíků, které na několika místech prý drží coby rukojmí. Přesto však už z údolí Svát a přilehlých okresů už uprchlo na 200.000 lidí a další statisíce jsou na pochodu. To už podle OSN znamená humanitárnmí katastrofu, neb podobné množství lidí už z údolí Svát i okolních oblastí uprchlých před Talibánem od loňska nadále zaplňuje mnohé existující uprchlické tábory a pomoc světa je klíčová.

Není tedy divu, že pákistánský prezident Asíf Alí Zardárí jedná po návštěvě Ameriky v těchto dnech v Londýně s premiérem Brownem o hospodářské pomoci a o prohloubení spolupráce a strategického dialogu. Brown už také prohlásil, že úspěch Zardárího je klíčem k úspěchu světa v boji s terorismem a Zardárí se nechal slyšet, že jeho země je vděčná za nabídky pomoci i ohledně obnovy infrastruktury a institucí. Poznamenal též, že i krátká vláda Talibánu v údolí Svát stačila obyvatelstvo znepřátelit a že to nyní podporuje akce armády. Podobné náznaky aktivizace obyvatel proti Talibánu a fundamentalistům vůbec se objevují i jinde v Pákistánu, nejnověji založením hnutí, sdružujícího více než dvě desítky organizací umírněných muslimů a zvaného Sunitská Itehádská Rada. Jako by se téměř zdálo, že účelem zimní dohody s Talibánem mělo být obyvatelstvu ukázat čeho je Talibán schopen a umírněné skupiny povzbudit k reakci. Příznačné je, že v pákistánském Islamabádu, tedy ne tak daleko od oblasti bojů, se právě koná mezinárodní regionální konference okolních států, západních mocností a investorů o Afghánistánu a Pákistánu. Jeden z expertů se už v souvislosti s ofenzívou pákistánské armády nechal slyšet, že se objevují náznaky, že zničení základen Talibánu se určitě rychle pozitivně projeví poklesem jeho aktivity i v Afghánistánu, což by mohlo být náznakem jeho budoucí porážky i tam. Tedy, doufejme...

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání . Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

autor: jj
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.