Odsouzený australský terorista

28. květen 2004

Padesátiletý Jack Roche původně u soudu tvrdil, že je nevinen, ale v pátek změnil svou výpověď a přiznal se k účasti na teroristickém spiknutí. Tím skončil samotný soudní proces s ním a rozsudek má být vynesen v úterý.

U soudu v australském městě Perth Jack Roche uvedl, že před čtyřmi lety odcestoval do Afgánistánu, kde se setkal s představiteli Al Kajdy, včetně Usámy bin Ládina a prošel tam teroristickým výcvikem. Dále přiznal, že se účastnil přípravy teroristického útoku na izraelské velvyslanectví v hlavním městě Austrálie Canbeře - v souladu s tvrzením obžaloby - ale dodal, že si celou věc stačil ještě včas rozmyslet.

Už v Afgánistánu prý dostal za úkol založit v Australii teroristickou buňku, která by vyhodila do vzduchu tamní izraelské velvyslanectví, ale když se vrátil domů, prostřednictvím internetu zjistil, že hned několik lidí, s nimiž se tam setkal, velmi naléhavě hledá americká FBI. "To mi vyrazilo dech," řekl Roche ve čtvrtek soudu, "a pomyslel jsem si: tak to je moc, to je opravdu vážné." (konec citátu)

Přiznal se, že mezitím plnil své úkoly vyhlížel místa vhodná k teroristickému útoku, včetně izraelského velvyslanectví, ale že se mu nepodařilo rekrutovat v Australii bojovníky, kteří by teroristické útoky provedli. Byl prý členem skupiny zvané "Džema Islamiya", která jeho činnost sledovala a řídila, ale nakonec ho prý její vůdce - indonéský muslimský duchovní Abu Bakar Ba-asyir, který je sám nyní v Indonésii ve vyšetřovací vazbě na základě podezření z teroristické činnosti - od těchto úkolů odvolal. (Ten ovšem něco takového popírá a trvdí, že žádná taková skupina neexistovala.)

Jack Roche soudu řekl, že v té době záměrně vytvářel určité problémy, aby byla zrušena jeho mise. Během předchozích cest do Malajsie, Pákistánu a Afgánistánu se ale osobně setkal například s hlavním organizátorem pumového teroristického útoku na ostrově Bali - jistým Hambalim - a s dalšími vůdci teroristické sítě Al Kajda a zdáli se mu sympatičtí.

S Usámou bin Ládinem se údajně setkal jednou u večeře nedaleko Kandaháru. "Posadil jsem se a začal jíst," popisuje ten okamžik Jack Roche, "a pak jsem se podíval kolem a hele, říkám si, támhleten chlápek vypadá jako ten z televize."

autor: Jan Bednář
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.