Odluka církví od státu

19. květen 2013

Dnes zaostříme na odluku církví od státu. Jak by mohl v budoucnu vypadat život všech církví v České republice, si ukážeme na příkladu sboru Bratrské jednoty baptistů v Praze Na Topolce. Ten již dnes žádné peníze od státu nepřijímá a žije jen z toho, co mezi sebou vyberou věřící.

Vztah mezi státem a církvemi v České republice, zdá se, konečně dostal definitivní podobu. Po té, co bude odškodněn majetek, který byl církvím ukraden, přejdou církve na samofinancování.

Dojde tak vlastně k odluce církví od státu. Toho se mnozí bojí, jiní se zase těší. Rozhodně mezi věřícími nepanuje v této otázce shoda.

Pojďme dnes zaostřit na to, jak taková odluka vypadá v praxi. Už dnes můžeme navštívit sbory Bratrské jednoty baptistů, které si nikdy žádné peníze od státu nebraly. Žijí z toho, co mezi sebou vyberou a užívají si svou nezávislost. Jako například sbor v Praze Na Topolce, kam s mikrofonem zavítal Karel Vepřek za kazatelem Jáchymem Gondášem. Ten podrobně popsal, jakým způsobem je sbor financován.

Po té jsme zavítali na bohoslužbu ve chvíli, kdy probíhá sbírka, během které odcházejí děti do nedělní školy. Rozhovorem s učitelem Petrem Dolanským a reportáží z nedělní školy je doplněn obrázek sboru nezávislého na státu.

autor: Karel Vepřek
Spustit audio