Odborník Nekola: Státem řízený doping? To se těžko může dít jinde než v Rusku

27. červenec 2016

Olympijské hry začínají už příští týden a budou se jich účastnit i ruští sportovci, kteří byli v ohrožení kvůli rozsáhlému dopingovému skandálu. Host na toto téma: Jaroslav Nekola, odborník na doping z Fakulty tělovýchovy a sportu Univerzity Karlovy.

„Sportovci nejsou soukromé osoby, které by se zúčastňovali her takzvaně na vlastní triko. Jsou to vyslanci určité země, a pokud tato země nerespektuje pravidla platná ve sportu, pak je otázka, do jaké míry může být z takové události vyloučena,“ říká Jaroslav Nekola, odborník na doping z Fakulty tělovýchovy a sportu Univerzity Karlovy a bývalý ředitel českého antidopingového výboru.

Podle něj by bylo exemplární potrestání pro Rusko určitým řešením, ale jak uvádí, zůstává otázkou, kdo by měl trestat? „Aby byly dodrženy řády, tak by musela celá ta záležitost podle světového antidopingového kodexu určitými etapami. Protože Olympijský výbor je až ta poslední instance, která potom rozhodne. Předtím by musela rozhodnou Světová antidopingová agentura," říká.


V dnešní době je vrcholový sport otázka byznysu, a tudíž i mezinárodní politika v tom hraje určitou roli. Rusko je sportovní gigant, se kterým se počítat musí. A to, do jaké míry bude Rusko na tom světovém kolbišti sankcionováno nebo upozaděno, to je pak velice složitý politický problém. Upozorňuji taky na to, že Rusko přispívá nemalou částkou na existenci Světové antidopingové agentury. Jaroslav Nekola

Zatím pouze začátek

Aféra, která vznikla před olympijskými hrami, tak je podle hosta Interview Plus pouhým začátkem všeho: „Pokud se má sport zbavit takových praktik, tak se ta záležitost v Rusku musí vyšetřit,“ uvádí a dále dodává: „Hovoříme-li o státem řízeném dopingu, tak ten se rozhodně týká v první řadě vrcholových sportovců a netýká se druhořadých sportovců, z toho musíme vycházet.“

Mohla by se dopingová aféra v podobném rozsahu odehrávat i v jiném státě? „Něco podobného, co představilo Rusku, by se těžko mohlo dít v jiných zemích, protože státem řízený sport je něco zvláštního. Ve světě, kromě Ruska, to existuje ve Francii, částečně v Belgii, která má ministerstvo sportu. Čína je trochu země neznámá, ale dává si podle mého soudu pozor na to, aby se nedostala ve sportu do konfliktu se světem,“ uvádí Nekola.

Poslechněte si celé Interview Plus s hostem Jaroslavem Nekolou.

Spustit audio