Od obrazů k deníkům Leonarda da Vinci

10. říjen 2010

Leonardo da Vinci dodnes udivuje všestranností svých zájmů. Sledovat jeho život zblízka ovšem mohl jen málokdo. Ve Šternberském paláci na Pražském hradě přitom můžete vidět obraz Leonardova žáka a přítele.

Autorem díla je Francesco Melzi, který Leonarda provázel patrně od roku 1506. Stal se jeho učněm i přítelem při jeho pobytu v Miláně. Byl jediným italským svědkem Leonardovy smrti ve Francii 2. května 1519. V závěti datované 23. dubnem téhož roku da Vinci odkázal všechny své rukopisy, kresby, nástroje i nářadí právě Francescovi, svému nejoblíbenějšímu žákovi. Tehdy mohlo být Melzimu 26 nebo 28 let. Po smrti učitele se Melzi vrátil do Itálie, kde žil až do roku 1570.

Pod vlivem mistra
Leonardo da Vinci ovlivnil dílo Francesca Melziho opravdu výrazně. Ostatně o tom se můžete přesvědčit ve stálé expozici ve Šternberském paláci na Pražském hradě, kde sídlí Národní galerie, denně kromě pondělí od 10 do 18 hodin. Mnohé napoví také další část seriálu Příběhy (v) umění s kurátorem sbírek starých italských mistrů Petrem Přibylem.

Francesco Melzi: Svatá rodina

Vše začíná i končí v Itálii
Poprvé se Francesco Melzi s Leonardem setkal v Itálii, kam se také po jeho smrti vrátil.

Život Francesca Melziho se po Leonardově smrti obrazně řečeno vrátil do starých kolejí.

Francescův syn už patrně umělecké sklony neměl. Žil svůj život šlechtice a zveleboval sídlo i za peníze získané z prodeje pozůstalosti Leonarda da Vinci.


autor: Adriana Krobová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.