Od motýlích křídel k ochraně bankovek

1. červen 2010

Britským nanotechnologům se podařilo „okopírovat“ mikroskopickou strukturu motýlích křídel. Nový materiál by v budoucnosti mohl vylepšit ochranné prvky bankovek.

Duhové barvy na povrchu křídel motýlů a dalších druhů hmyzu už dlouho fascinují fyziky a biology, ale většina pokusů o jejich napodobení zatím selhávala. Důvodem je, že barvy nejsou ani tak výsledkem barevných pigmentů, jako odrazu světla od mikroskopické struktury povrchu křídel. Vědci z Cambridgeské univerzity studovali povrch křídel otakárka Papilio blumei, který pochází z Indonésie. Mikroskopická struktura jeho křídel připomíná karton na vajíčka, ve kterém se střídají prohlubně a vyvýšeniny. Místo recyklovaného kartonu je ovšem tvoří vrstvy kutikuly a vzduchu, od kterých se odrážejí paprsky světla a vytvářejí duhové barvy.

Vědci toto uspořádání dokázali napodobit vrstvami atomů titanu a hliníku. Nový materiál vědcům pomůže lépe porozumět fantastickým barvám motýlích křídel, ale má také velmi praktické aplikace. Systém ještě potřebuje doladit, ale vědci jsou přesvědčeni, že umělá struktura by mohla šifrovat informace v optických prvcích bankovek, osobních dokladů či kreditních karet. Tím by se posílila jejich ochrana před paděláním.



Zdroj: Science Daily, Nature Nanotechnology, University of Cambridge

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.