O naší justici

13. březen 2009

Vůbec nevím, co je a co není pravda, snažím se pouze logicky uvažovat a o totéž žádám vás, posluchače. Hovořím o celém tom zamotaném případu, který v poslední době na sebe vzal podobu odvolání-neodvolání libereckého státního zástupce Adama Bašného, nebo odvolání jeho ústeckého nadřízeného Jiřího Křivance, který odvolal Bašného.

0:00
/
0:00

Chci hovořit i o chování a výrocích vrchního pražského státního zástupce Vlastimila Rampuly, ale i o nejvyšší státní zástupkyni Renátě Vesecké.

Opakuji, vůbec nevím, co je pravda. Vyhledal jsem si jen, že takřka již před rokem, konkrétně začátkem května minulého roku, soudce Vojtěch Cepl mladší odmítl žalobu vysokých představitelů české justice za nařčení z "justiční mafie". Mezi oněmi vysokými představiteli české justice byla nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká, místopředseda Nejvyššího soudu Pavel Kučera a poradce Úřadu vlády a bývalý ministr spravedlnosti Pavel Němec. Ostudný výrok o "justiční mafii", jemuž dal ovšem zmíněný soudce, tehdy takřka překvapivě, za pravdu, pronesla bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová. Ta ho měla pronést v souvislosti s podivným vyšetřováním údajné korupce bývalého vicepremiera Jiřího Čunka.

Na jeho cestě totiž stálo mnoho opravdu podivných věcí: Z denního tisku jsme věděli a teď si můžeme ověřit následující i v posledním čísle Repektu, jenž se případem zabývá: Během vyšetřování celé kauzy došlo k několika schůzkám dříve uvedených špiček české justice s ostravskou dozorující státní žalobkyní Zlatuší Andělovou, (konkrétně na jaře roku dva tisíce sedm), kdy se uvedené justiční špičky - diplomaticky řečeno - zajímaly o to, jaký průběh celá kauza má. A zajímaly se o to nikoliv v kanceláři žalobkyně, ale v různých restauracích a hotelích. "Stabilita vlády by měla mít přednost před nezávislostí justice", prohlásil při poslední schůzce údajně - dle Respektu - Kučera. Průběh celé kauzy byl zřejmě příliš rychlý, spěl dokonce k obžalobě a tak byla kauza předána jihlavskému žalobci Arifu Salichovovi.

Arif Šalichov ovšem případ rychle sprovodí ze světa a začátkem srpna roku dva tisíce sedm je stíhání vicepremiéra Čunka zastaveno. Poté, co o případu referoval ministrovi Pospíšilovi olomoucký vrchní státní žalobce Ivo Ištván, je on sám rovněž - začátkem listopadu roku dva tisíce sedm - odvolán a na jeho místo je jmenována brněnská městská státní žalobkyně Milena Hojovcová, na jejíž předchozí příkaz (ještě v Brně) policie případ odkládá. A aby toho nebylo

málo, Vrchní soud v Praze nedávno rozsudek Cepla mladšího ve věci justiční mafie zrušil a tak se dočkáme nového procesu. Žalovanou Marii Benešovou to prý - podle Lidových novin - ovšem nijak nepřekvapilo, ale za svými slovy si prý stojí a další vývoj celé kauzy to jen potvrzuje. Jenže, jak se dovídáme později, proces bude z rozhodnutí Vrchního soudu Ceplovi mladšímu dokonce odebrán, což - podle vyjádření mnohých profesionálů v Lidových novinách - je prý bezprecedentní postup. Takže se vtírá otázka, zda to nějak nesouvisí s tvrzením Marie Benešové o justiční mafii.

A jak to všechno souvisí s odvoláním libereckého státního žalobce Adama Bašného? Inu, tomuto žalobci se celý případ s vyšetřováním údajné korupce bývalého vicepremiéra vůbec nelíbil a tak to na konferenci společnosti Transparency International komentoval. To se prý - jak píše bývalý policista a právník Václav Láska v Lidových novinách - zase nelíbilo pražskému vrchnímu zástupci Vlastimilovi Rampulovi a tak na jeho popud odvolal Bašného jeho představený, prý pro manažerské selhání. A toho zase odvolal ministr spravedlnosti, protože Bašný prý kritizoval justici oprávněně, i když řekl, cituji podle Respektu: To, co nalomilo důvěru laické i odborné veřejnosti, byla velmi odůvodněná podezření o zmanipulovanosti vyšetřování, konec citátu. A dále: Bohužel, existuje oprávněná obava z politicko-ekonomických vlivů v justici. Byli jsme svědky takového velmi vážného podezření, konec citátu.

A to už vůbec nehovořím o dalším podezření Respektu o tajemné schůzce ministra Pospíšila s dvěma dalšími účastníky setkání na přelomu roku dva tisíce šest a sedm. To by totiž mohlo nasvědčovat tomu, že za vším mají stát od samého počátku vládní politici, ne-li sám premiér, protože nechce, aby se mu rozpadla vláda. Ministr Pospíšil totiž prý existenci schůzky nevyvracel, i když o ní nechtěl vysvětlovat žádné podrobnosti.

Opakuji po třetí, že nevím, jak to všechno bylo. Neví to, kromě zúčastněných, asi nikdo. Tím spíše by se veřejnost měla všechno dozvědět, protože sama epika událostí je známa; nejsou známy motivy, ani příčinné souvislosti. Takže slovy Adama Bašného, opravdu existuje oprávněná obava z politicko-ekonomických vlivů v justici. A rozptýlení této obavy by mělo být v zájmu celé společnosti.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání . Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.