Nový radar pro létající roboty

1. prosinec 2005

Miniaturní průzkumná bezpilotní letadla jsou považována za velmi perspektivní nástroj vedení boje. V USA patrně brzy dostanou nové palubní vybavení: vědci ze Sandia National Laboratories nedávno představili nový typ mimořádně lehkého a citlivého radaru určeného pro tyto letouny, označované jako AUV (Aerial Unmanned Vehicle).

Podle prohlášení členů výzkumného týmu zařízení, které váží něco přes deset kilogramů, dokáže zobrazit objekt velký 15 centimetrů ze vzdálenosti 6 kilometrů. První obrázky z letícího AUV pořídil nový radar letos v květnu na letecké základně Kirtland nedaleko Albuquerque.

Zařízení pracuje na principu syntetického aperturního radaru (SAR), jaký se například používal i při některých misích raketoplánu Space Shuttle pro dálkový průzkum Země, stejně jako na palubách současných velkých bezpilotních průzkumných letounů Predator. V tomto případě se však konstruktérům ze Sandia National Labs podařilo sestrojit pravděpodobně nejmenší přístroj tohoto typu na světě, který přitom má mimořádně velké rozlišení.

"Na našem zařízení jsou nové především jeho miniaturní rozměry," uvedl Armin Doery, jeden z vedoucích pracovníků projektu označovaného jako miniSAR. "Je lehčí a levnější, než dosavadní přístroje tohoto typu, aniž bychom museli obětovat cokoliv z jeho výkonu."

Podle údajů Sandia National Labs má miniSAR čtvrtinu hmotnosti a desetinu objemu aperturních radarů pracujících na palubách velkých bezpilotních letounů Predator. Také náklady na jeho výrobu by měly klesnout na desetinu. Přesto nabízí dokonalé rozlišení bez ohledu na to, v jakých podmínkách pracuje - nevadí mu jakékoliv počasí, tma, ani písečná bouře.

Vědci předpokládají, že vývoj miniSAR má před sebou další perspektivy. Jejich dlouhodobým cílem je dosáhnout hmotnosti okolo 2,5 až 5 kilogramů, aby jej mohly nosit ještě menší bezpilotní letouny. Další zmenšování by také mělo umožnit použití na mobilních pozemních zbraňových systémech včetně přesných pěchotních zbraní.

Výzkumníci ze Sandia National Labs předvádějí nový typ radaru pro bezpilotní letouny

Sandia již zahájila jednání o licencích s některými firmami, které projevily zájem o sériovou výrobu. Podle vyjádření zástupců výzkumné organizace dostanou přednost ti výrobci, kterým nejde jen o samotnou produkci, ale kteří budou mít zájem také o spolupráci při dalším vývoji tohoto radaru.

autor: Jan Novák
Spustit audio