Nový papež překvapil svět – vzkřísí krizí zasaženou církev a víru?

14. březen 2013

Překvapivá a rychlá volba nového papeže – to je úvodní téma dnešního vydání pořadu Svět ve 20 minutách. Nikoli však téma jediné. Budeme se například věnovat předvolebnímu boji ve Venezuele, jejíž předák Nicolás Maduro již stačil rozehrát kartu latinskoamerického pontifika Františka, a také zoufalé situaci civilistů v boji rozvrácené Sýrii.

V osobě Argentince Jorgeho Bergoglia si římskokatolická církev našla překvapivého lídra. Podle agentury AP jde o průkopnického papeže z Argentiny, který je spíše starým farářem než mladým manažerem, který by vzkřísil krizí zasaženou církev a víru. Hledání nového papeže bylo od začátku až do konce nejméně předvídatelné za posledních nejméně šest století. Bergoglio je prvním papežem z amerického kontinentu, prvním jezuitou v čele církve a prvním se jménem František. AP v této souvislosti připomíná, že církev měla neevropského papeže naposledy v osmém století.

Nový papež si vybral jméno podle italského světce Františka z Assisi, který se narodil v bohaté rodině, ale vzdal se majetku a založil františkánský řád. Také Bergoglia se jako kardinál v Buenos Aires vzdal přepychu, ve kterém žili jeho předchůdci. Žil v obyčejném bytě, jezdil městskou dopravou, sám si vařil a pravidelně navštěvoval chudá předměstí argentinské metropole, podotýká na svém webu stanice BBC a pokračuje: Katolíkům dosud zní v uších jeho loňský projev, ve kterém kardinál Bergoglio obvinil své církevní kolegy z pokrytectví. Podle něj zapomínají, že Ježíš Kristus omýval nemocné leprou a jedl s prostitutkami.

Je jasné, že 266. papež František přiblíží církev k oblastem sužovaných velkou chudobou. Už se světu představil jako jiný papež, jehož první slova po zvolení byla prostá: "Bratři a sestry, dobrý večer". Volbou 76letého Františka dali kardinálové jasně najevo, že nepotřebují energického, mladého papeže, který by vládl po desítky let. Zvolili raději zkušeného, oblíbeného a pokorného pastora, který bude přitahovat stoupence k víře a pomůže obnovit skandály potřísněnou církev, soudí agentura AP.

Nově zvolený papež František I. z balkonu u baziliky svatého Petra udělil první požehnání

Server spiegelonline píše, že zvolením mimoevropského papeže kardinálové ukázali "odvahu překročit oceán a rozšířit rozhled církve". Vystoupení svatého otce před věřícími prý svědčilo o tom, že jde o prostého člověka. Samotné jméno František pak vyjadřuje skromnost. Někteří Bergogliovi spolupracovníci z Buenos Aires ale vyjádřili nad tímto výběrem jména překvapení. Tipovali by prý spíše jméno Josef. Už po odstoupení Benedikta XVI. se spekulovalo, že příští papež by mohl pocházet z jiného kontinentu než evropského. Za větší favority však považovali znalci poměrů v církvi například Brazilce Odila Scherera, kardinály ze severní Ameriky, Kanaďana Marka Oulleta, newyorského arcibiskupa Timothyho Dolana, a také některé africké kardinály.


Spiklenecké teorie kolem Chávezovy smrt

Volba nového svatého otce už dostává zajímavé souvislosti. Jeho výběr prý ovlivnil ze záhrobí zesnulý venezuelský prezident Hugo Chávez, který při hlasování řídil Boží vůli. Prohlásil to viceprezident Nicolás Maduro, který chce Cháveze ve funkci nahradit. Chávez se podle něj na nebesích přičinil o to, že papežem se stal duchovní z Latinské Ameriky."Víme, že náš velitel vystoupil na nebesa a stojí tváří v tvář Kristovi," řekl Maduro. "Cosi výběr papeže ovlivnilo, někdo nový stál po boku Krista, řka: 'Zdá se, že čas Jižní Ameriky nastal'," prohlásil pateticky viceprezident. Chávez podle Madura "může kdykoli na nebesích svolat ústavodárné shromáždění, aby pozměnil katolickou církev tak, aby lidé, očištěný lid Kristův, vládli na zemi".

Venezuela mezitím oznámila, že hodlá vyšetřit okolnosti smrti svého bývalého prezidenta. Vedení země totiž pojalo podezření, že její "zahraniční nepřátelé" Cháveze otrávili, a přivodili mu tak rakovinu. Oznámil to prozatímní prezident Nicolás Maduro, který byl vedením státu pověřen do konání řádných voleb."Budeme hledat pravdu. Máme tušení, že velitele Cháveze otrávily temné síly, jež ho chtěly odklidit z cesty," řekl Maduro v televizi Telesur. Chávezova rakovina podle Madura zcela vybočovala z normy, do vládní komise budou prý tedy přizváni i zahraniční vědci.“Chceme jen hledat a nalézt pravdu“- uvedl Maduro.

Venezuelská opozice, jak uvádí agentura Reuters, obvinění z Chávezovy otravy odmítá. Je to prý pouze jedna z konspiračních teorií, jimiž se právě Chávez v minulosti proslavil. Cílem těchto teorií bylo vyvolat strach z imperialistů a dát lidem zapomenout na každodenní problémy. Sám Chávez s podobnou teorií ohledně svého zdraví přišel už v roce 2011, kdy mu byla rakovina diagnostikována poprvé. Reuters prohlášení Madura, který se v dubnových prezidentských volbách utká s opozičním kandidátem Henrique Caprilesem, považuje za součást předvolebního boje.

Opozice se ovšem v kampani před volbami snaží Madura, padesátiletého bývalého řidiče autobusu, vykreslit jako nekompetentního politika, který morbidně využívá Chávezovu smrt. Snaží se ho očernit s tím, že není Chávez, Samozřejmě, že Nicolás není Chávez, je to ale oddaný, odpovědný syn revoluce“ – kontruje význačný představitel vládní Socialistické strany a jeden ze šéfů předvolební kampaně Horte Rodriguez s tím, že „všechny urážky a výpady nakonec přinesou hlasy právě Madurovi.

I agentura Reuters si klade otázkou, komu nynější kontroverze pomohou k vítězství. Madurovu oponentu, čtyřicetiletému guvernérovi a šéfovi opoziční demokratické jednoty Henrique Caprilezovi, který byl Chávezovým konkurentem v loňských volbách, se dávají menší šance než právě Madurovi. Souboj však podle Reuters může být ještě zajímavý. Zajímavé je i to, že teorie o spiknutí a otravě přišly v poslední den státního smutku, kdy bylo Chávezovo nabalzamované tělo za účasti truchlících davů přeneseno do vojenského muzea.

Chávez - nová  modla Venezuely

Ve chvílích nelíčeného smutku Maduro rozvíjel teorie o otravě milovaného vůdce. „Je předčasné ukazovat prstem, řekl s poukazem na Chávezovo zhoubné onemocnění, „ale víme, že Spojené státy mají laboratoře, schopné vytvářet různé nemoci. A jeho rakovina se vymykala veškerým normám, vše nasvědčuje tomu, že ovlivnili jeho zdraví za použití vyspělých technik. On sám měl podezření od samotného počátku“ – prohlašuje Maduro, který Chávezovu smrt přirovnal ke skonu palestinského vůdce Jásira Arafata, který byl podle kandidáta na venezuelského prezidenta, v roce 2004 otráven izraelskými agenty. Tato slova ovšem až příliš připomínají Chávezovo letité úsilí přesvědčit svět, že jeho idol bojovník za svobodu Venezuely Simon Bolívar byl v roce 1830 otráven svými nepřáteli.

V této atmosféře nemá opozice na růžích ustáleno. Nečelí jen vlně sympatií pro Cháveze, kterou jen zintenzívnil jeho skon. Za mnohem vážnějšího oponenta však považuje komentář agentury Reuters velmi dobře organizovaný a štědře financovaný státní aparát, instituce napěchované sympatizanty vlády. A aby toho nebylo málo, problém musí opozice hledat i ve vlastních řadách, jež jsou demoralizovány říjnovou porážkou v říjnových prezidentských volbách, ale i prosincovým volebním výpraskem v guberniích.

Capriles, energický právník a kariérní politik, se snažit odstartovat nynější kampaň obviněním Madura a dalších představitelů, že lhali o podrobnostech Chávezova onemocnění a zakrývali před veřejností vážnost jeho stavu. Za to si ovšem vysloužil zlobné odsouzení za zneužívaní situace a přirovnání k nacistům a fašistům. A to navzdory Caprilesovým židovským kořenům. A aby toho nebylo málo, pokusili se někteří Chávezovi sympatizanti znemožnit Caprilesovi, aby podal prezidentskou nominaci v řádném termínu.

Ve volbách však nepůjde jen o budoucnost Chávezovy levicové revoluce, ale především o pokračování venezuelských ropných dotací a další pomoci, jež je dnes klíčová pro levicové spojence napříč Latinskou Amerikou – od Kuby po Bolívii. Venezuela se, jak známo, může pochlubit největšími dosud nevyužívanými ropnými zásobami na světě - píše agentura Reuters a končí řečí čísel: Už před Chávezovovu smrtí vedl v průzkumech Maduro nad Caprilesem o deset procentních bodů.


Život v syrských troskách

Tunisku trvalo svržení prezidenta několik týdnů, v Egyptě necelý měsíc, režim v Libyi padl za osm měsíců a v Jemenu za rok. Syřané začali proti svému prezidentovi demonstrovat před dvěma lety. Po dvou měsících měly protesty 1 000 obětí, nyní je v Sýrii občanská válka, která má na kontě už 70 000 mrtvých. Tolik lidí nezemřelo ani v Libyi, kde byly boje obzvlášť krvavé. Proč právě syrský prezident Bašár Asad odolává, ačkoli za syrskou opozicí stojí velká část světa? Ptá se agentura AFP a dále osvětluje.

Syrské svobodné armádě, která byla založena s pomocí dezertérů, se podařilo dobýt velkou část území na severu a východě země. Má ale potíže udržet v chodu tamní instituce a zajistit služby a bezpečnost. Tato vítězství si připisují nejenom umírnění muslimové a liberálové, ale také radikální islámské organizace. Rozpory mezi těmito tábory se prohlubují a panují obavy, že mohou vyvolat sektářský konflikt. Opozice marně volá po účinnějších zbraních, které by jí umožnily Asadovu armádu porazit. Ti, kteří ji otevřeně podporují, nevědí, komu by vlastně zbraně padly do rukou. Není totiž jasné, kdo za opozici hovoří a kdo ji reprezentuje.

Před boji v Sýrii, které trvají dva roky, mezitím prchlo do okolních států už milion lidí, polovinu z běženců tvoří děti, většina z nich ve stáří do 11 let. Jeden z táborů včera navštívili britský princ Charles a jeho žena Camilla. V Jordánsku se setkali s příslušníky nevládních organizací, kteří se starají o syrské uprchlíky v táboře krále Husajna. Monarchistický pár situace syrských dětí velice znepokojila, píše list Guardian a cituje zprávu organizace Save the Children zprávu, podle které se více než dva miliony syrských dětí kvůli bojům dostalo do značného stresu, trpí podvýživou nebo jsou nemocné. Save the Children i OSN tvrdí, že armáda i opozice verbují dvanáctileté děti. Jako lidské štíty ale prý byli použiti také osmiletí Syřané.

A jak se žije civilistům v samotné, boji rozvrácené Sýrii? Poslouchejte: Syřan Samí chtěl stejně jako mnoho krajanů uniknout dělostřelecké palbě a bombám, které padaly na jeho vesnici. Ale místo, aby odvezl rodinu do jiné země, odvedl ji do podzemí. Již sedm měsíců všichni žijí v místnosti vytesané do skály v pohoří Džabal az-Závíja, v prostorách, jejichž stěny jsou plné rytin a výklenků, píše agentura AP. Samí je dvaatřicetiletý kameník a myslí si, že jeskyně byla za Římanů svatyní. Podle jejího tvaru se dá ale soudit spíše na to, že to byla hrobka.

Povstalci, ale i vojáci a civilisté používají často pozůstatky starověkých nebo středověkých staveb v severní Sýrii jako úkryt. Jsou vystavěny z mohutných kamenů, jež odolávaly náporům po celá staletí. Často jsou na strategických místech, odkud se dají přehlédnout města i silnice. Samí s ohledem na svou bezpečnost nemůže prozradit celé jméno. Přiznává, že život v jeskyni je těžký. Chybějící elektřina nebo tekoucí voda není to nejhorší. Mnohem těžší je vyrovnat se s kouřem z ohně uvnitř prostoru. "Každý den chodíme kvůli dětem pro lékaře," říká. Nejmladší dcerka Abir, které jsou teprve dva měsíce, má vážné problémy s dýcháním.

Zraněné syrské děti

Přesto ale Samí považuje nepohodlí jeskyně i zdravotní riziko za menší zlo než život ve vesnici, s letadly syrské armády nad hlavou. "Mohou se kdykoli rozhodnout zaútočit. Dokud režim nepadne, nemám na vybranou nic jiného než žít tady," soudí. Ani pevnosti, pocházející často z doby křižáckých válek, nejsou bojů ušetřeny. V prosinci povstalci svedli krvavé boje o pevnost, již kdysi používali Byzantinci a křižáci. Stojí na kopci nad městem Harím u hranice s Tureckem. Existuje video, které zachycuje povstalecké bojovníky stoupající v zástupu k vrcholku.

Maarat an-Numán leží na pláni pod pohořím Džabal az-Závíja. Povstalci si zřídili velitelství v tamním karavanseráji, tedy hostinci ze 17. století. V moderní době tam bylo zřízeno muzeum. Jeho stěny se podobají pevnosti a právě díky tomu odolaly téměř každodenní granátové a raketové palbě mnohem lépe než okolní moderní stavby. Jakmile se vstoupí do sálů, rozsvěcují se světla a z nich vystoupí románská mozaika znázorňující lva trhajícího býka. Archeology začíná dopad bojů na tyto vzácné památky znepokojovat. V Aleppu se rozhořely prudké boje v okolí citadely z 12. století, loni v září požár zničil velkou část tamního tržiště, které je na seznamu kulturního dědictví UNESCO.

Než začala syrská válka, drželi se místní lidé pevností a památek spíše stranou. Abú Muhammad patří k těm, kdo bojují v oblasti Džabal az-Závíja proti vojákům. Říká, že památky sice byly lákadlem pro turisty, ale místní lidé z toho velký prospěch neměli. Policie odháněla každého, kdo se vyskytl poblíž. A lidé to raději ani nedělali, aby nebyli obviněni z rabování, což by bylo záminkou pro uvěznění a mučení. "Báli jsme se k těmto památkám chodit blíž. Teď nám ale pomáhají," říká abú Muhammad a ukazuje jeskyni, kterou používá spolu s kolegy jako úkryt.

Obama míří do Izraele a Netanjahu prý plánuje ústupky

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu se chystá k územním ústupkům palestinské samosprávě na západním břehu Jordánu. Dle serveru Times of Israel to má být jeden z kroků, který má připravit pozitivnější kulisy pro chystanou návštěvu amerického prezidenta Baracka Obamy v Izraeli. Kromě předání menších částí území Netanjahu možná nechá propustit 123 vězněných členů palestinské strany Fatah a vydat stavební povolení pro deset palestinských vesnic, které vznikly bez dokumentů a pro Izrael jsou nelegální. Územní ústupky se týkají dvou silnic - jedna vede k palestinskému městu Ravábí a druhá je u Tulkarmu. Mají přejít do tak zvané zóny A, což je území, jež na západním břehu spravují výhradně Palestinci.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Bezpečnostní představitelé dle serveru premiérovi vysvětlili, že těmito kroky mnoho neriskuje a může jimi přitom vytvořit příznivou atmosféru pro jednání s Obamou. Americký prezident od svého prvního zvolení Izrael ještě nenavštívil, současná cesta se chystá na 20. březen. Návštěvu viceprezidenta Joea Bidena v roce 2010 poznamenal incident, při němž Izraelci zveřejnili informaci o výstavbě nových bytů pro Židy ve východním Jeruzalémě, zatímco Biden přijel propagovat mírové rozhovory.

Za Netanjahuovy vlády jsou mírová jednání pozastavena a dle nepotvrzených informací amerického tisku chce Obama za své návštěvy dohodnout časový harmonogram stažení Izraelců ze západního břehu Jordánu. Server World Tribune napsal, že Obama dal v každém případě najevo, že jeho návštěva nebude "příležitostí pro společné fotografie, ale prací na tématech Írán a palestinský stát". Netanjahu na oplátku prohlásil, že je Izrael ve vztahu k Palestincům "připraven ke smysluplnému kompromisu, avšak s výjimkou ohrožení bezpečnosti židovského státu ".

Připomněl, že se Izraelci v minulosti stáhli z Libanonu a z pásma Gazy a dostalo se jim za to teroristických útoků - ze strany libanonského Hizballáhu a palestinského Hamasu. "Potřetí se to stát nesmí. Izrael chce mír s palestinskými sousedy, mír, který ukončí náš vzájemný konflikt jednou pro vždy. Ale tento mír musí být založen na realitě a bezpečnosti. Mír, který nejste schopni obhájit, na Blízkém východě nepřetrvá ani pět minut," řekl serveru Times of Israel l izraelský premiér.

autor: smi
Spustit audio