Nový druh vyhynulého tučňáka

20. listopad 2008

Tučňáci žlutoocí zřejmě osídlili Nový Zéland jen díky tomu, že jejich zdejší příbuzní vyhynuli vlivem člověka.

Jedním z nejohroženějších druhů tučňáků je v současnosti tučnák žlutooký (Megadyptes antipodes), který žije na Novém Zélandu. Při studiu fosilních pozůstatků tohoto druhu učinili zoologové z Austrálie a z Nového Zélandu překvapivý objev. Na základě analýzy DNA identifikovali dosud neznámý druh vymřelého tučňáka, který dostal jméno anglické jméno Waitaha Penguin.

Logo

Z Nového Zélandu tučňáci Waitaha zmizeli asi před 500 lety. Jejich vyhynutí má podle zprávy z University of Adelaide na svědomí přílišná lovecká aktivita lidí, kteří se na ostrov dostali z Polynésie přibližně v roce 1250 našeho letopočtu. Tučňáci Waitaha si zřejmě přirozeně konkurovali s tučňáky žlutookými, kteří obývali sub-antarktické ostrovy, a bránili jim migraci směrem na sever. Teprve jejich vymizení dalo tučňákům žlutookým šanci na kolonizaci ostrova. Zoologové je přitom pokládali za novozélandské starousedlíky, takže objev, že zde žijí pouhých 500 let, pro ně znamená velkou novinku.

Výsledky studie fosílií tučňáků z Nového Zélandu popisuje článek v časopise Proceedings of the Royal Society B.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.