Nový druh hlubokomořských bakterií

14. květen 2009

K již známým druhům extremofilních bakterií přibyl jeden nový. Libuje si nejen ve vysokých teplotách, ale také tlaku.

Ve Středoatlantickém hřbetu byla objevena řada hydrotermálních komínů, kterým se podle kouře zbarveného sulfidy přezdívá černí kuřáci. Mikrobiální osídlení komínu Ashadze, který byl objeven v loňském roce a nachází se v hloubce 4100 metrů pod hladinou moře, zkoumal tým francouzských a ruských odborníků. Teplota se zde pohybuje mezi 80 a 105 stupni Celsia a tlak dosahuje až 150 MPa. V takovém prostředí by mohli přežít jen výjimečně odolní příslušníci takzvaných extremofilů. Tyto bakterie, které obvykle pocházejí z vývojově staré skupiny Archebacteria, si libují v podmínkách, které jsou pro jiné organismy neslučitelné se životem.

Vědci ze vzorků, které odebralo samostatné plavidlo ROV "Victor 6000", skutečně izolovali dosud neznámý druh extremofilních bakterií z rodu Pyroccocus. Laboratorní studie ukázaly, že optimální podmínky růstu bakterie, která dostala označení Pyrococcus CH1, jsou teplota 98 stupňů Celsia a tlak 52 MPa. Při tlaku menším než 15 MPa vůbec nejsou schopné růst a dělit se. Nový druh je podle odborníků prvním známým mikroorganismem, který vyžaduje extrémně vysoký tlak i teplotu. Jeho objev tak rozšiřuje spektrum podmínek, v nich může na Zemi existovat život a podporuje teorii, že v horkých hlubinách naší planety může být až nečekaně živo.

Nový druh bakterie popisuje článek v The ISME Journal.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.