Novela cizineckého zákona diskriminuje cizince i české občany. Připravuji ústavní žalobu, říká senátor Láska

4. červenec 2017

Poslanecká sněmovna podruhé výraznou většinou schválila novelu zákona o pobytu cizinců, a to navzdory kritice Rady vlády pro lidská práva, České advokátní komory a organizací pracujících s migranty. Poslanci odmítli i výhrady Senátu, který jim změnu legislativy vrátil. Potřebujeme přísnější pravidla pro pobyt cizinců k zajištění bezpečnosti? Nebo naopak více cizinců k rozvoji naší ekonomiky?

„Novela zákona je zbytečná a nesleduje zamýšlený cíl, tedy zvýšit bezpečnost České republiky,“ říká senátor Václav Láska zvolený s podporou Zelených, KDU-ČSL a Pirátské strany. Podle něho je navíc zákon v rozporu s mezinárodními závazky České republiky i s ústavností.

Láska připravuje ústavní žalobu


Novela je vůči cizincům nespravedlivá, dělá z nich lidi druhé kategorie. A diskriminuje i české občany, pokud mají tu „drzost“ žít s cizincem.Václav Láska

Vláda chtěla cizinecký zákon novelizovat, aby byl v souladu s evropským právem. „Vládní podoba zákona byla v pořádku, ale ve Sněmovně byl přijat pozměňovací návrh, proti kterému směřují mé výhrady,“ vysvětluje.

„Připravuji ústavní žalobu. Věřím, že se mi podaří získat podporu 17 senátorů, několik ji už přislíbilo. Zatím jen nemám jasno v tom, která všechna pochybení budu v žalobě napadat. Myslím si ale, že zákon se k Ústavnímu soudu dostane i přes stížnosti cizinců, kteří se proti němu budou bránit,“ předvídá Láska.

Důsledkem zákona podle něho bude, že pro cizince přestaneme být oblíbenou zemí pro život, studium i práci: „Tento efekt se rychle dostaví, protože cizinci si to mezi sebou řeknou. Jestli je to pro Českou republiku prospěšné, to neumím zodpovědět. Ale myslím, že nikoli.“

Bezpečnost zajišťuje komplex zákonů

„Pan senátor se právem odvolává na mezinárodní normy. Je ale na čase se podívat, jestli náhodou nejsou přežité. Byly přijímány za zcela jiné situace ve světě a nepředpokládaly migrační vlny, klimatické a bezpečnostní změny. Dodržujeme normy, které přispívají k naší sebedestrukci,“ říká poslanec Bohuslav Chalupa z hnutí ANO.


Každý, kdo sem přichází, je povinen respektovat pravidla České republiky. Pokud se mu nelíbí, nechť si hledá pracovní uplatnění nebo azyl v nějaké jiné zemi.Bohuslav Chalupa

Podle Václava Lásky je ale zákon v rozporu s Mezinárodní úmluvou o lidských právech. „Opravdu jsme se dostali do situace, že je třeba ji přehodnotit? Cizinecký zákon vůbec není o uprchlících a migrační krizi, ale o studentech a pracovnících. Jen odvádíte diskuzi od merita věci,“ oponuje.

Chalupa se naproti tomu domnívá, že novelu zákona je třeba vnímat v kontextu dalších legislativních opatření, která vcelku zvyšují úroveň bezpečnosti v České republice. „Chceme postihovat skryté agenturní zaměstnávání a zavádí se kategorie nespolehlivého zaměstnavatele. Nově bude také nutné předkládat originály dokumentů, protože je problém s ověřováním kopií,“ popisuje poslanec.

Novela také některé povinnosti zmírňuje. Pokud například cizinec pracuje a splní veškeré podmínky, nebude muset po třech měsících žádat o prodloužení pobytu. A až dva roky zde bude moci zůstat ten, jehož aktivity se týkají významných investic.

autoři: ves , ert
Spustit audio