Německo se pomalu vrací k domácí politice, ve které nedominuje téma Iráku

17. duben 2003

Spolkový kancléř Gerhard Schröder si přál poklidné Velikonoce. Na programu byly procházky okolím Hannoveru a návštěva zoologické zahrady společně s manželkou a její dcerkou Klárou. Ovšem Klárka buď bude muset zoologickou zahradu navštívit jen s maminkou, nebo si počkat, až bude mít spolkový kancléř více času pro svoje soukromí.

Politický klid totiž spolkový kancléř před Velikonocemi vůbec nemá. Bouří se mu levice v sociální demokracii a odbory vyhrožují "horkým" jarem, demonstrací a stávkami.

Ještě před dvěma týdny se zdálo být vše v sociální demokracii v pořádku. Levice i odbory sice ostře kritizovaly Schröderovy reformní návrhy "Agenda 2010" a především odbourání řady sociálních výhod, tak snížení podpory v nezaměstnanosti z nynějších osmnácti měsíců na dvanáct měsíců, nebo úpravu ochrany zaměstnanců malých a středních podniků před propuštěním - ale kancléř jako předseda sociální demokracie i drtivá většina předsednictva SPD odmítli požadavek, aby byl svolán mimořádný sjezd sociální demokracie, který by měl o reformách navržených kancléřem diskutovat a některých z nich buď zcela zrušit, nebo alespoň upravit.

Mimořádný sjezd Schröder zásadně odmítl a podle jeho vůle se měly konat jen čtyři regionální konference. Jejich usnesení by ovšem, i kdyby se pro změnu reforem vyslovily, nebyly pro vládu a kancléře závazné.

To, co bylo ještě správné před několika dny, je dávno minulostí. Vše se vyvíjelo jinak a rozhodně ne podle přání a vůle spolkového kancléře. První to byli sociální demokraté v Sársku, kteří reformu odmítli a na mimořádném sjezdu trvali. Přidružili se k nim také delegáti sjezdu SPD v Hesensku a do třetice to byl sjezd sociálních demokratů v Slesvicku-Holštýnsku, který vyslovil stejný požadavek. Navíc zde odvolili zemského předsedu, stoupence Gerharda Schrödera, a nahradili ho Schröderovým kritikem, Klausem Müllerem.

Spolkovému kancléři tedy nezbylo než přejít do protiofenzívy. To, co ještě před několika dny zásadně odmítal, mimořádný sjezd, se nyní uskuteční. Delegáti mimořádného sjezdu se sejdou už prvního června v Berlíně. Gerhard Schröder, generální tajemník SPD Olaf Scholz i předseda parlamentní frakce SPD ve Spolkovém sněmu Franz Müntefering jsou přesvědčeni, že Schröderova ?Agenda 2010? získá podporu většiny delegátů sjezdu. Upozorňují totiž, že kdyby tomu tak nebylo, pak by kancléři nezbylo než odstoupit, což by zřejmě znamenalo konec sociální demokracie jako vedoucí vládní síly. A to prý si přece nebudou přát ani ti, kteří s reformními návrhy nesouhlasí. A do sjezdu má Franz Müntefering přesvědčit především dvanáct levicových poslanců SPD ve Spolkovém sněmu, aby svou kritiku zmírnili.

V úterý se Müntefering setkal se šesti z dvanácti buřičů, poslanci SPD. Dvě hodiny se za zavřenými dveřmi diskutovalo a pak se rozešli ve zlém. Dohody a smíru dosaženo nebylo. Rozzlobený Müntefering nazval chování nespokojených poslanců zradou a porušením důvěry. Poslanci pak oznámili, že nejen, že budou hlasovat proti reformám v nynější jejich podobě, ale přišli s návrhem, který by mohl být pro spolkového kancléře Gerharda Schrödera ještě nebezpečnějším než jednání mimořádného sjezdu.

Buřiči totiž oznámili, že budou požadovat, aby o reformách rozhodli v tajném hlasování všichni členové sociální demokracie. Tajné hlasování se může uskutečnit jen tehdy, když se pro ně vysloví alespoň deset procent z členstva SPD, to je asi šedesát sedm tisíc německých sociálních demokratů.

Získat tolik podpisů pro požadavek, řekl jeden z vůdčích hlav buřičů, Ottmar Schreiner, je hračkou, protože v sociální demokracii to prý vře, což potvrzuje také stále větší počet těch, kteří vracejí stranickou legitimaci. A slyšet se daly už také odbory, že samozřejmě podpoří návrhy levice z SPD na úpravu reforem, jak budou na mimořádném berlínském sjezdu předložena.

Političtí pozorovatelé ve Spolkové republice sice nepočítají, že by Schrödera na mimořádném sjezdu nepodpořila většina delegátů, i když jsou překvapení samozřejmě možná, ale domnívají se, že s podporou velké části členstva si kancléř nebude jist, pokud dojde k hlasování členů. A ještě jeden neblahý důsledek může mít mimořádný sjezd SPD. O čtrnáct dní později se v Chotěbuzi sejde mimořádný sjezd Strany Zelených, koaličního partnera sociálních demokratů ve vládě. Kdyby v Berlíně na mimořádném sjezdu SPD neměl kancléř patřičný úspěch, mohlo by to ovlivnit průběh a výsledek sjezdu Zelených.

autor: Rudolf Ströbinger
Spustit audio