Němci uzavřeli koaliční dohodu

26. říjen 2009

Uzavření koaliční dohody mezi německými křesťanskými unionistickými stranami CDU/CSU a liberálními Svobodnými demokraty FDP nevyvolává většinou žádné nadšení a dnešní německý tisk nepřekypuje optimismem ani nad představením členů nové černo-žluté vládní koalice.

Například berlínský Tagesspiegel am Sonntag pesimisticky poznamenává, že zadluženost celé země nebude klesat, ale vzrůstat. Chystaná daňová ulehčení nepřijdou okamžitě a nebudou mít význam pro mnoho lidí. S největší pravděpodobností se oslabí princip solidárnosti ve zdravotnictví. Nová spolková vláda tak nemá jinou možnost, jak zabezpečit snížení daní než nastartováním konjunktury. Německo však není žádným ostrovem a místo volebních slibů by bylo asi lepší urychleně přispět k ukončení hospodářské krize, píše Tagesspiegel.

Naproti tomu /nesrozumitelné/ konstatuje, že dogmatem černo-žluté koalice, kterému je vše podřízeno, je snižování daní. Nic proti tomu, aby občanům a podnikatelům bylo ulehčeno. Bohužel však státní pokladna je vyprázdněna jako nikdy předtím. Přitom na základě vládního programu by se z ní měly čerpat další peníze. A v programu není uvedeno jediné slovo o nutnosti spořit. Schází úvaha o snižování dluhu, místo toho se unionisté a FDP tváří, že všechno dobře funguje. Můžeme proto jen doufat, že se ekonomika skutečně brzy rozjede a že do ní začnou proudit peníze, konstatuje list.

Deník Schleswig-Holstein am Sonntag zase dochází k závěru, že jako ve skutečném životě CDU a FDP dorazilo do cíle svých zbožných přání. "Vypadá to, že zde nebylo uzavřeno spojenectví, ale svatba z lásky. Země a celá republika zažívá černo-žlutou harmonii, všední dny však přijdou. Potom budou opět vládní partneři hovořit o účelovém spojenectví a o nutných kompromisech", předpovídají schleswig-holsteinské noviny. Podle názoru bavorský Sie Deutsche Zeitung se spolková kancléřka Merkelová v koaličních jednáních dobře neprosadila. Před volbami slibovala snížení daní kolem patnácti miliard euro, nyní se z toho stalo čtyřiadvacet miliard euro. Tehdy říkala, že FDP se svým požadavcích na výdaje zmírnila.

A všechno má nyní vyřešit budoucí ministr financí Wolfgang Schäuble. Také rakouská média zaznamenávají vznik takzvané černo-žluté koalice s rozpaky. Vídeňský Standard nadepisuje komentář "Mnoho Němců stále ještě nerozumí, co vlastně CDU/CSU a FDP chtějí. Nepomůže jim ani pohled od koaliční dohody, i když obsahuje věci, které bylo možné očekávat, jako zachování jaderné energetiky. Nachází se zde opatření, která do sebe nemohou zapadat," píše list. Více netto s brutto byl ústřední slib unionistů a liberálů. Daně mají sice klesnout a zvýší se podpora rodin, ale současně jim vadí zdravotní náklady, které vzrostou všem zaměstnancům. Voliči se tak dočkají nepříjemného překvapení, až daňové úlevy i případné podpory padnou na zdravotnictví. Němcům je jedině jasné, že nová černo-žlutá koalice chce čtyři roky vládnout. Jaký je vlastně její cíl, její požadavky a vize? Táže se Standard.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání . Některé vybrané komentáře si můžete přečíst také v Týdeníku rozhlas .

Spustit audio