Největší sbírka kosatců v Evropě

23. září 2010

Jedním z mnoha malých úspěchů a "nej" České republiky je mimo jiné i největší genofondová sbírka kosatců v Evropě. Najdete ji v Botanickém ústavu AV ČR v Praze-Průhonicích na Chotobuzi.

Cílem genofondových sbírek je uchovávat genetickou pestrost rostlin a jejich odrůd a variet. V genofondových zahradách v Průhonicích proto rostou různé kultivary pivoněk, denivek, kosatců, leknínů, růží, rododendronů a některých ovocných stromů. My jsme se s doktorem Milanem Blažkem a s jeho ženou Ing. Uljanou Blažkovou zaměřili na unikátní sbírku kosatců, kterou založili.

Genofondová sbírka je vlastně záhon, kde vedle sebe rostou různé odrůdy a variety vyšlechtěné z původních druhů. Možná vás napadne, zda by nebylo snazší uložit semena kosatců v genových bankách. Odpadla by tak péče o rostliny, např. pletí záhonů, boj se škůdci a pravidelné přesazování rostlin. To ale není v případě uchovávání odrůd možné. Semena totiž vznikají křížením dvou jedinců (pohlavní cestou), a proto si nikdy nemůžeme být jisti, jaká rostlina nakonec vyroste.

Genofondové sbírky neslouží jen k udržování genetické variability, ale často bývají využívány právě díky své rozmanitosti jako důležitý studijní a výzkumný materiál.

Pokud byste tedy chtěli vidět největší sbírku kosatců v Evropě na vlastní oči, zastavte se v zahradách Průhonického parku v Praze-Průhonicích na Chotobuzi, a to nejlépe až kosatce pokvetou.

autor: Hana Staňková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.