Nejstarší kamenná ostří

3. duben 2009

Paleoantropologové při terénním výzkumu Afriky objevili kamenná ostří, která jsou stará více než půl milionu let.

Ještě před časem se vědci domnívali, že výroba sofistikovaných kamenných ostří je záležitostí moderního člověka, který v Africe vznikl asi před 200 000 let. 380 000 let staré kamenné nástroje ze středního východu a 300 000 staré evropské nálezy ovšem ukázaly, že s opracováním kamenů si dokázali poradit i naši starší předkové a také neandrtálci. Nový objev dobu vzniku prvních kamenných nástrojů posunul ještě hlouběji do minulosti.

V lávových valounech z pěti různých nalezišť v Keni objevili paleoantropologové z americké University of Connecticut několik kamenných ostří. Dvě z nich jsou podle výsledků datování staré 509 000 až 543 000 let. Nyní se ovšem nabízí otázka, kdo je vlastně vytvořil. Podle článku na webových stránkách ScienceNOW se nástroje našly ve stejné části formace, jako nález dvou spodních čelistí, které se připisují Homo heidelbergensis nebo Homo rhodesiensis, kteří jsou předky druhu moderních lidí Homo sapiens. Nehledě k autorství ovšem nález svědčí o tom, že sofistikované chování a výroba nástrojů se objevily dříve, než se zatím předpokládalo. Pravděpodobně šlo o následek "expanze" lidského mozku, ke které došlo asi před 600 000 lety.

Keňa - území
autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.