Nejpekelnější exoplaneta

18. leden 2011
Monitor

Vedle „pekelné“ exoplanety v souhvězdí Andromedy vypadá rozpálená Venuše jako něco, co jste právě vytáhli z ledničky.

Držitelem titulu nejpekelnější planety byla ještě před dvaceti lety Venuše, jejíž průměrná povrchová teplota dosahuje 464 stupňů Celsia. Po objevu horkých Jupiterů však musela ustoupit ze slávy. Na těchto exoplanetách, které se velikostí podobají Jupiteru a kolem svých hvězd krouží ve velmi těsné vzdálenosti, dosahuje povrchová teplota až 1000 stupňů Celsia. Nejnovější rekord padl právě v těchto dnech, kdy astronomové zveřejnili výpočet povrchové teploty na exoplanetě známé jako WASP-33b.

Planeta krouží kolem 380 světelných let vzdálené hvězdy WASP-33 v souhvězdí Andromedy, kterou oběhne za pouhých 29 hodin. Pro srovnání, Venuši oběh Slunce trvá 225 dní. Z dat, která získal Herschelův teleskop na Kanárských ostrovech, nyní vyplynulo, že teplota na povrchu horkého Jupitera WASP-33b dosahuje 3200 stupňů Celsia. Při této teplotě by se například roztavil vzácný kov rhenium, který patří k vůbec nejobtížněji tavitelným chemickým prvkům.

Zdroj: Monthly Notices of the Royal Astronomical Society

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.