Nejméně prozkoumaná planeta

23. září 2010

(Seriál o sondách, díl 4/26.) Téměř souběžně s programem sond Pioneer se v NASA pracovalo na mnohem složitějších sondách s rodovým jménem Mariner. Jejich úkolem bylo zkoumat Merkur, Venuši a Mars. Nejznámějším Marinerem se stal ten poslední, Mariner 10, který v letech 1974 a 1975 zkoumal planetu Merkur, nejbližší Slunci.

Poprvé u tří planet
Úkolem prvních dvou Marinerů, vypuštěných v roce 1962, byl průlet kolem Venuše, která je nejbližší planetou k Zemi. Let Marineru 2 vyšel, a zaznamenal dokonce hned několik historických prvenství - poprvé prolétla sonda kolem Venuše, jenž byla zároveň i první planetou, ke které se nějaký lidský výtvor přiblížil. Další Marinery se vydaly o dva roky později na opačnou stranu sluneční soustavy zkoumat rudou planetu. Svého cíle dosáhla opět jenom jedna z dvojice sond a historicky jako první prolétla kolem Marsu. Při největším přiblížení k planetě pořídil Mariner 4 asi dvacítku fotografií Marsova povrchu a odvysílal je zpět na Zemi. Mise Marinerů pokračovaly. Jeden se vydal s atmosférickým pouzdrem k Venuši a čtyři měly namířeno k Marsu. Poslední zástupce z rodiny sond Mariner se vydal k první planetě sluneční soustavy Merkuru a jako první (a na dlouhou dobu poslední) automatický průzkumník tuto planetu zblízka pozoroval.

Čech, kometa a Mariner
Mariner 10 odstartoval 3. listopadu 1973 a jeho pouť vedla ze Země k Venuši a pak dál k Merkuru. Ještě před příletem k Venuši však sonda provedla pozorování komety C/1973 E1 Kohoutek, která záhy dostala familiérnější označení Kohoutkova kometa. Pro nás je jistě zajímavé a potěšující, že jejím objevitelem byl československý astronom Luboš Kohoutek, který v té době pobýval na observatoři v Hamburku. Kometa byla poprvé pozorována velmi daleko od Slunce jako objekt 14. hvězdné velikosti, a proto se předpokládalo, že její jasnost by v blízkosti Slunce mohla být srovnatelná s Měsícem v úplňku. Některá média začala hovořit dokonce o "kometě století". Přestože konečná jasnost vůbec nedosáhla předpokládaných hodnot, stala se Kohoutkova kometa inspirací pro mnoho umělců. Uveďme například světoznámou americkou kapelu R.E.M. a její píseň Kohoutek nebo zmínku v kultovním seriálu Simpsonovi, kde řediteli Skinnerovi uloupil objev komety doktor Kohoutek. Mimo pozemská pozorování Kohoutkovy komety proběhla i kosmická sledování z první americké orbitální stanice Skylab a již výše zmíněné sondy Mariner 10.

Nádherný snímek složený ze tří fotografií pořízených sondou Mariner 10 5. února 1974
Parametry sondy Mariner 10
Datum startu 3. listopadu 1973 v 05:45 UT
Nosná raketa Atlas Centaur
Kosmodrom Cape Canaveral
První průlet kolem Merkuru 29. března 1974 ve vzdálenosti 704 km
Druhý průlet kolem Merkuru 21. září 1974 ve vzdálenosti 48 069 km
Třetí průlet kolem Merkuru 16. března 1975 ve vzdálenosti 327 km
Ukončení činnosti 24. března 1975
Životnost sondy 506 dní = 1,39 let
Hmotnost sondy 533,6 kg
Délka 1,1 m
Průměr 1,39 m (bez slunečních panelů)
Zdroj: Space 40


U Venuše provedl Mariner 10 jako první sonda v historii tzv. gravitační manévr, když využil blízkosti planety a urychlil svůj pohyb vzhledem ke Slunci o část oběžné rychlosti Venuše. Dnes se této techniky velmi hojně využívá, byť někdy způsobuje až bizarní trajektorie letu. Při průletu kolem Venuše zaznamenaly přístroje velmi slabé magnetické pole a ultrafialová kamera nasnímala detailně strukturu a dynamiku horní vrstvy oblačnosti. O nich vědci do té doby nic netušili.

Bůh obchodu pod drobnohledem
Parametry letu Marineru 10 nepočítaly s navedením na oběžnou dráhu kolem Merkuru, ale pouze se třemi průlety v jeho blízkosti. K prvnímu přiblížení došlo 29. března 1974 na vzdálenost 704 km od povrchu. O půl roku později proběhlo další přiblížení, tentokrát však ne tak těsné. Poslední průlet kolem Merkuru nastal, téměř na den přesně, rok po prvním a sonda se přiblížila do vzdálenosti jenom 327 km. Při všech třech průletech bylo měřeno magnetické pole, fotografován povrch a hledána přítomnost atmosféry.

Ortografická mapa známé polokoule Merkuru vypracovaná na základě údajů ze sondy Mariner 10 (rozlišení 1,33 km na pixel)

Již z prvních snímků Merkuru, kterých mimochodem Mariner 10 pořídil několik tisíc, bylo více než jasné, že jeho povrch se velmi nápadně podobá našemu Měsíci. Je pokryt nesčetnými krátery, z nichž ten největší, pojmenovaný Caloris Basin, má průměr neuvěřitelných 1350 km (po pozorováních ze sondy MESSENGER ze 14. ledna 2008 byl průměr Caloris Basin upřesněn na 1 500 km) a řadí se k největším obdobným útvarům ve sluneční soustavě. Celkem byla fotograficky zmapována asi polovina Merkurova povrchu, o té druhé jsme až do poloviny ledna 2008 nevěděli nic. Merkur přebral po vyřazení Pluta z prestižní kategorie planet v roce 2006 status nejméně prozkoumané planety naši sluneční soustavy.

Přítomnost atmosféry u Merkuru nikdo neočekával, přesto Mariner 10 objevil velmi tenkou plynnou obálku obsahující zejména helium. V pozdějších letech se zdokonalením pozemských metod zpřesnily informace o složení Merkurovy atmosféry, kterou podle posledních výsledků z více než poloviny tvoří draslík a sodík. Zbývající prvky jako kyslík, argon, helium, vodík a další jsou zastoupeny v jednotkách procent. Největším překvapením pro planetární geology byl objev magnetického pole u Merkuru. Předpokládalo se, že jeho jádro je již dávno chladné a neprobíhají tam obdobné procesy jako na Zemi, generující ochranné magnetické pole. Při měření Marineru 10 byla zjištěna přítomnost asi stokrát slabšího magnetického pole než má Země. Z toho lze usuzovat, že Merkur má tekuté nebo polotekuté jádro, ale příčina vzniku jeho magnetického pole není dodnes přesně známa a musíme si počkat na výsledky z dalších sond.

Pohled na část povrchu Merkuru. Snímek vznikl složením 140 fotografií a ve střední části terminátoru (rozhraní světla a stínu) je patrný okraj Caloris Basin.

Po posledním průletu kolem Merkuru došlo velmi rychle k vypotřebování plynu pro systém orientačních trysek a sonda Mariner 10 ukončila 24. března 1975 svoji misi. Od té doby se k Merkuru nepodívala žádná jiná sonda. Situace se však změnila v lednu 2008, kdy kolem Merkuru po více jak třiceti letech prolétla sonda MESSENGER. Ta bude nakonec v roce 2011 navedena na jeho oběžnou dráhu a provede podrobný průzkum první planety sluneční soustavy.

Nesmrtelný Mariner
I když poslední Mariner 10 ukončil svoji činnost v roce 1975, pokračovaly práce na dalších sondách Mariner 11 a 12. Z těch se nakonec staly asi nejznámější meziplanetární sondy Voyager, které zkoumaly plynné obry Jupiter, Saturn, Uran a Neptun. Zvětšené verze Marineru 9 byly zase použity jako orbitální části pro dvě sondy Viking k průzkumu Marsu a hledání mimozemského života na jeho povrchu. Na základě Marinerů byly postaveny i další meziplanetární sondy jako například Magellan k Venuši nebo Galileo k největší planetě Jupiteru.

Fotografie kráteru Brahms, který pořídila sonda Mariner 10 při prvním průletu kolem Merkuru. Průměr kráteru je 98 km, menší kráter v popředí má průměr 25 km.

Databáze fotografií Merkur pořízených sondou Mariner 10 je na webových stránkách Arizonské státní univerzity.

autor: Michal Václavík
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.