Nejhlubší černí kuřáci

11. leden 2012
Monitor

Expedice vedená vědci ze Southamptonské univerzity objevila nejxtrémnější hlubokomořské komíny.

Patří mezi takzvané černé kuřáky – hydrotermální vývěry, které vyfukují temně zbarvená oblaka přehřáté vody z hlubin Země. Pole těchto nově objených komínů, které dostalo jméno Beebe Vent Field, leží jižně od Kajmanských ostrovů v hloubce 4960 metrů pod hladinou moře – o 800 metrů hlouběji než dosud známé hydrotermální vývěry. V extrémní hloubce panují extrémní podmínky: voda, která je neobvykle bohatá na měď, může být teplejší než 450 stupňů Celsia a z komínu tryská do téměř kilometrové výšky. Navzdory tomu zdejší ekosystém překypuje životem.

Kromě povlaků bakterií, sasanek a dalších známých živočichů tu vědci ze Southamptonské univerzity našli dosud nepopsaný druh asi 4 cm dllouhých krevet. Jsou bledě zbarvené a ve velkém množství se shlukují kolem stěn komínů. Nemají oči, jejichž funkci patrně nahrazuje světločivný orgán na zádech, díky kterému krevety najdou slaboučné světlo vývěrů. Nový druh je zřejmě blízce příbuzný krevetám Rimicaris exoculata, které byly objeveny u hydrotermálních komínů v 4000 km vzdáleném Středoatlantickém hřbetu.

<p><iframe width="610" height="340" src="https://www.youtube.com/embed/WRZEd4cO8ZM" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></p>

Zdroj: Nature Communications

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.