(Nejen) tradiční dovolená v Chorvatsku

16. červenec 2014

Chorvatsko je tradiční dovolenkovou destinací českých turistů. Češi tvoří čtvrtou největší skupinu návštěvníků, které Jadran každý rok přivítá. Někteří se tam vracejí každé léto, jiní budou objevovat krásy Dalmácie, Istrie nebo i vnitrozemí letos poprvé.

Chorvatsko není velká země, zato je ale velmi rozmanitá a turistům nabízí širokou škálu možností. Ti, kteří si chtějí u moře především užívat slunečních paprsků, mohou místo své dovolené vybírat podle pláží. Skoro stovka jich letos získala modrou vlajku. Tímto exkluzivním ekologickým označením, které signalizuje čistotu moře i okolí, se pyšní také 20 chorvatských přístavů.

Čtěte také

Do Chorvatska jezdí čím dál častěji také lidé, kteří chtějí strávit dovolenou přímo na vlnách moře. S více než 1200 ostrovy, ostrůvky a útesy představuje Jadran jachtařský ráj. Síť přístavů je velmi hustá a potřebné služby jsou dobře dostupné. Lidem, kteří rádi tráví dovolenou v přírodě, se v Chorvatsku nabízí nepřeberná paleta možností. Ať už je řeč o náročnějších aktivitách, jako je rafting, horolezectví, nebo třeba cyklistika, anebo o procházkách po tamních národních parcích. Perlou mezi nimi jsou Plitvická jezera, která jsou součástí UNESCO.

Specifikem jezer je, že jde o krasový fenomén. Je ovšem neobvyklé, že se v krasové oblasti nahromadí tolik vody na povrchu a přírodní bariéry pak vytvoří tolik jezer, kterých je celkem 16.

Kromě samotných jezer je jedinečná i tamní fauna a flora. Na chráněném území rostou například 3 druhy masožravých rostlin. Co se fauny týká, určitě stojí za zmínku medvěd hnědý. V parku ho nejspíš nepotkáte. V okolních lesích byste na něj ale narazit mohli. Čeští turisté, kteří míří k moři, obvykle kolem Plitvických jezer neprojíždějí. Tedy v případě, že jedou po dálnici. Kdo ale jezdí do Dalmácie takzvanou starou cestou, ten se může na Plitvicích zastavit při cestě.

Národní park Plitvická jezera

Při náročnějších výletech a túrách, ať už v rámci národních parků nebo mimo ně, by se turisté měli řídit radami zkušených domácích průvodců, chorvatského turistického sdružení a českého ministerstva zahraničí. To před začátkem sezóny připomnělo mimo jiné důležitost cestovního pojištění.

Jana Reinišová, vrchní ředitelka právní a konzulární sekce ministerstva zahraničí, shrnuje, že je vždy dobré se připojistit. To platí i v rámci Evropské unie, základní pojištění například nekryje transport do nemocnice či transport do České republiky.

Čtěte také

České zastupitelské úřady v Chorvatsku sídlí v Záhřebu, Splitu a Rjece. A dle ministra zahraničních věcí Lubomíra Zaorálka je možné se na ně obracet s celou řadou problémů. Ministerstvo například není schopno za občany platit účty ani za ně platit náklady léčby a podobně. Na druhé straně je schopno upozorňovat na přírodní katastrofy, na dopravní nehody či je schopno řešit situace, jako je ztráta dokladů.

Turisté se v Chorvatsku mohou poradit také s českými policisty. Ti vyjíždějí v létě na Jadran už 7 let a jsou rozmístěni v letoviscích, do kterých Češi nejvíc jezdí. V případě, že čeští nebo slovenští turisté volají na tísňovou linku 112, zvedají telefon právě příslušníci české policie. Urychlí se tak komunikace a případně i vyslání pomoci.

Dalmátské jídlo a víno

Dovolené v Chorvatsku, ale jsou také o příjemných věcech. Rozhodně se ale vyplatí ochutnat chorvatská vína, ať už bílá nebo červená. Co se jídla týká, spokojení budou všichni ti, kdo nedají dopustit na ryby a mořské plody. Současně je dlužno uznat, že pro mnohé obyvatele Česka je v restauracích u moře poměrně draho, což přiznávají i samotní Chorvaté.

Na rybí večeři ale není vždy nutné chodit do restaurace. Řada penzionů má gril, kde si hosté mohou sami připravit ryby, které si ráno koupili v rybárně nebo které jim obstarali domácí. Ti totiž dokážou ryby i mořské plody sehnat levněji než v rybárně. Přímo od rybářů. Kromě toho je obvykle také rádi připraví.

Čtěte také

Kdo chodí rád po stopách historie, v Chorvatsku si rozhodně přijde na své. Památky, z nichž řada je na seznamu světového dědictví UNESCO, jsou rozeseté po celém pobřeží. Ať už je to Diokleciánův palác ve Splitu z období pozdní antiky, nebo takzvaná perla Jadranu, jak se přezdívá historickému centru Dubrovníku, které pochází ze 13. století. Není ale nutné jezdit do velkých měst. Bohatou historii totiž mají v Chorvatsku i malá městečka. Například Nin, ten leží asi 30 kilometrů od Zadaru. Jeho historické jádro leží na malém ostrůvku, který s pevninou spojují 2 kamenné mosty. Slávu města z období Římské říše připomínají trosky chrámu zasvěceného tehdejším nejvyšším státním božstvům.

Důležité také je, že Chorvatsko má zázemí, které českým hostům vyhovuje. Především když mluvíme o rodinné dovolené. Je tam hodně kempů, apartmánů a soukromých penzionů, do kterých Češi jezdí nejčastěji. Ale roste také poptávka po, luxusnějším ubytování. V tří nebo čtyřhvězdičkových hotelích.

Dubrovník, perla Jadranu

Chorvaté se také snaží propagovat dovolenou v jejich zemi jako aktivní, která není určena jen rodinám s dětmi k pobytu na pláži. Chtějí ukázat i mladším českým turistům, že i v Chorvatsku můžou strávit nádhernou aktivní dovolenou, která se může odehrávat i ve vnitrozemí, a ze které si odvezou spoustu zážitků.

autor: tpa
Spustit audio