Nečekaný mlok

10. červenec 2009

Poprvé od roku 1961 byl ve Spojených státech nalezen nový mlok - a rovnou se stal nejmenším tamějším druhem obojživelníka.

Na světě existuje asi 500 druhů mloků. Dvě třetiny z nich postrádají plíce a dýchají výhradně pokožkou. Jedním z ohnisek jejich biodiverzity je Appalačské pohoří, kde mloci obývají vodní toky, podzemí i vlhkou lesní hrabanku. Vědci je intenzivně studují déle než století, takže bylo velmi nepravděpodobné, že by se tu ještě našel nějaký neznámý druh. Přesto se to stalo - dvojice studentů z Georgijské univerzity blízko jednoho potůčku objevila neznámé malé mloky. S délkou těla 25 až 26 mm představují nejmenší obojživelníky Spojených států, kteří se pohodlně vejdou na malou minci.

Genetické zkoumání mločích zakrslíků ukázalo, že jde nejen o nový druh, ale i rod. Mloci, kteří dostali latinské jméno Urspelerpes brucei, se od jiných mloků bez plic podstatně liší. Hlavním rozdílem je nápadný pohlavní dimorfismus samců a samic. Samci mají žlutá záda a po stranách těla jim běží dvojice tmavých proužků. Samice mají nenápadné hnědé zbarvení bez proužků. Obě pohlaví se liší také počtem obratlů - samci jich mají 15, samice o jeden více. Zajímavý je i počet prstů na končetinách. Většina mloků má jen čtyři, ale nový druh si zachoval plný počet pěti prstů - což je u tak miniaturního stvoření s podivem. O tom, jak mloci žijí, zatím vědci nemají žádné informace. Obávají se ale, že vzhledem k nízkému počtu nalezených jedinců budou nový druh muset rovnou zapsat na seznam ohrožených druhů.

Nového mloka popisuje článek v časopise Journal of Zoology.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.