Návrat živočicha s největším počtem nohou

15. listopad 2012
Monitor

Rekordmanem v počtu nohou je nesmírně vzácná americká mnohonožka. Vědci ji nyní znovu popsali v časopise ZooKeys.

„Nejnohatějšími“ zvířaty světa jsou mnohonožky, které vznikly před více než 400 miliony lety. V průběhu evoluce se počet nohou na jeden tělní článek zvýšil z jednoho páru na dva a poté dokonce na čtyři páry. Mnohonožky se díky tomu snadněji zahrabávají do země, kde hledají potravu i bezpečí před predátory. Vůbec nejvyšší počet končetin vědci napočítali u amerického druhu s latinským jménem Illacme plenipes. Samičky mají až 750 nohou, samečci jsou skrovnější – u nich je maximální počet 562.

<p><iframe width="610" height="458" src="https://www.youtube.com/embed/jd8jC1LPXRI" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></p>

Mnohonožka Illacme plenipes už byla pokládána za vyhynulou, ale před pár lety ji Paul Marek z Arizonské univerzity znovuobjevil na předměstí Silicon Valley v Kalifornii. Oblast jejího výskytu je pouhých 4,5 km2. Na severoamerickém kontinentu je reliktem, který zde zůstal po rozpadu superkontinentu Pangea. Nyní vědci zveřejnili výsledky podrobného zkoumání endemické mnohonožky. Kromě extrémně vysokého počtu nohou má Illacme plenipes i pár dalších zvláštností: Ústní ústrojí je na rozdíl od ostatních mnohonožek srostlé a mnohonožka jej patrně nepoužívá ke kousání potravy, ale napichování a vysávání rostlin a hub. Zajímavé jsou i chloupky na těle, které produkují látku podobnou hedvábí. Ta může být součástí obrany proti nepřátelům, ale také může pomáhat při šplhání nebo jednoduše pomáhat udržet povrch těla v čistotě.

Zdroj: ZooKeys

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.