Návrat studené fúze

15. únor 2006

Místo nákladných reaktorů jenom prosté laboratorní vybavení, pokojová teplota a relativně nízký tlak. Takové mají být podmínky sonofúze, která by zajistila dostatek levné energie na základě slučování atomových jader lehkých prvků.

Všechny problémy se dají řešit mnoha způsoby. Jak tedy sloučit dvě jádra atomů vodíku a vytvořit hélium? Jednu možnost představuje reaktor. Nesmírně nákladné zařízení, které vyžaduje speciální materiály, pracuje s vysokými teplotami a tlaky. Řídit reakci ve fúzním reaktoru je navíc obtížné. Podobný reaktor se staví například v rámci projektu ITER.

Mnoho vědců se však snaží najít elegantnější způsob, jak fúzi provést. Časopis NewScientist před nedávnem informoval o pokusech vědců z Purdue University v Indianě. Tým vedený inženýrem Rusi Taleyarkhanem oznámil už v roce 2002, že pozoroval fúzi jader při nízké okolní teplotě ve speciálním roztoku acetonu. Vodík však ve sloučenině nahrazoval jeho těžší izotop deuterium. Vědci nejprve ostřelovali sloučeninu proudem neutronů, který v ní vytvořil bublinky o průměru pouhých několika nanometrů. Následně roztok vystavili působení silného zvuku. Jednoduše jej umístili do blízkosti výkonného reproduktoru. Zvuk generoval v látce stojaté vlnění, díky kterému se začaly bublinky zvětšovat. Jakmile dosáhly určité velikosti, implodovaly a tento jev provázel světelný záblesk. Reakce využívala akustické vlnění, a proto ji vědci označili jako sonofúzi.

Taleyarkhan tvrdil, že energie záblesku je dostatečně velká, aby dokázala sloučit jádra deuteria (izotopu vodíku) na těžší tritium. Jeho názor podpořil i fakt, že reakci provázely volné neutrony. Skeptikové ihned namítli, že neutrony nepocházejí z reakce, ale jsou pouhým pozůstatkem předchozího ozáření roztoku.

Tým z Purdue University proto odstranil z celého procesu primární ozáření neutronovým paprskem. Jako reagující látky slouží v upravené reakci sůl uranu a deuterium. Přirozená radiace uranové soli generuje v roztoku deuteria potřebné bublinky a dále už sonofúze probíhá jako v předchozím případě. Při mnoha ověřovacích pokusech vědci prokázali, že pro úspěšnost reakce je nezbytná přítomnost deuteria. Analýza nových experimentů se studenou fúzí byla velmi přesná a důkladná. Výzkumníci při ní použili čtyři různé typy částicových detektorů. Měření prokázala, že za sekundu reakce generuje 5 až 7 tisíc volných neutronů.

Ačkoli pokusy vypadají nadějně a je pravděpodobné, že sonofúze v principu funguje, nelze v nejbližších desetiletích očekávat její praktické využití. Energie nutná ke spuštění reakce totiž převyšuje množství energie, které při reakci vzniká. Kritikové z řad vědců jsou zároveň skeptičtí ohledně opakovatelnosti podobných experimentů.

Sonofúze přesto dokládá, že stejný problém má vždy více řešení. A kdo ví, třeba jsou skutečně fúzní reaktory jako ITER slepou vývojovou větví, oním pověstným kanónem na komáry.

autor: Luboš Veverka
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka