Nástupce LED světel

17. prosinec 2012

Nová světla technologie FIPEL překonávají kvalitu současných světelných zdrojů.

Běžné kompaktní zářivky (CFL) ani svítidla na bázi svítivých diod (LED) už možná nebudeme pro osvětlení potřebovat. Na světě je totiž nová vyspělá osvětlovací technologie nazvaná field-induced polymer elecroluminescent, zkratkou FIPEL, česky polem vyvolaná polymerní elektroluminiscence.

Technologie FIPEL produkuje bílé, měkké a stabilní světlo, které překonává kvalitu obou jmenovaných současných světelných zdrojů. Vyvinuli ji pracovníci v laboratořích americké Wake Forest University. Princip nových svítidel spočívá ve spojení několika vrstev polymerů, které září bílým světlem. Mezi nimi jsou umístěny tenké vrstvy strukturovaného nanomateriálu, které pod vlivem elektrického pole také vyzařují světelo. Tato elektroluminiscence je pak zpracovávána dalšími vrstvami polymerů a světlo je jimi dále šířeno do vnějšího prostoru, komplexu materiálů se říká polymerní matice.

<p> <iframe width="610" height="343" src="https://www.youtube.com/embed/2shMlJigk6U" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></p>

Energetická účinnosti přeměny elektrické na světelnou energii je zde asi dvakrát větší než u kompaktních zářivek, přičemž narozdíl od nich technologie FIPEL nepoužívá žádných toxických látek. U svítidla typu FIPEL se také dá kontrolovaně měnit zabarvení světla, to je zajímavé nejen pro různé reklamy a billboardy, ale výhledově taky pro budoucí stavební komponenty displejů a televizí. Další výhodou je výroba světel prakticky jakéhokoliv tvaru a jejich poměrně dlouhá životnost a odolnost vůči poškození. Prototyp světelného zdroje typu FIPEL vydržel pracovat skoro 10 let. První komerční svítidla by mohla jít do výroby už za rok.

Zdroje: PhysOrg, Popular Science

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.