Naši předci byli geneticky pestřejší

21. září 2010

Ve srovnáním s dnešním lidstvem měli naši pravěcí předkové dvakrát pestřejší dědičnou informaci.

Lidé jsou geneticky téměř "jednobarevní". Dvě gorily z jednoho pralesa se geneticky liší více než domorodý lovec z Kalahari od eskymáka z Grónska. Může za to výrazná redukce v počtu lidí obývajících Zemi před 60 000 roky. Tehdy by se všichni lidé směstnali na jeden fotbalový stadion. Vědci odhadují tzv. efektivní velikost lidské populace na 10 000 jedinců. Efektivní velikost populace si můžeme velmi zjednodušeně představit jako počet lidí, kteří v dané době plodí děti.

Tým amerických genetiků pod vedením Lynna Jordeho z Utažské univerzity prozkoumal velmi staré části lidské dědičné informace označované jako alu sekvence. Ty se skládají zhruba ze 300 písmen genetického kódu a patří k nejběžnějším "vsuvkám" v lidské dědičné informaci. Ke změnám v nich dochází s tisíckrát nižší četností než v jiných částech lidské DNA. Jorde přirovnává Alu sekvence k "maličkým okénkům, jimiž můžeme nahlédnout hluboko do minulosti".

Eskymáci

Ve studii zveřejněné v prestižním vědeckém časopise Proceedings of the National Academy of Sciences došel Jorde se svými kolegy k závěru, že před 1,2 miliony roků dosahovala efektivní velikost lidské populace 18 500 jedinců. To je srovnatelné s efektivní velikostí populace dnešních šimpanzů a goril. Přesto byli vědci překvapeni tím, jak byla lidská populace malá. Člověk v té době obýval tři kontinenty - Afriku, Evropu a Asii - a dalo by se proto očekávat, že tehdy žilo lidí podstatně víc.

Záhadou zůstává, proč se efektivní velikost lidské populace udržovala tak dlouho na tak nízké úrovni. Jedna možnost je, že se lidstvo sice dokázalo na čas rozrůst, ale další katastrofa počty obyvatel Země zase srazila na minimum. Další alternativou je, že jsme v pravěku nepatřili k druhům, jež měly na růžích ustláno, a naši předci proto neustále balancovali na pokraji vymření.

Zvukovou podobu tohoto článku si můžete poslechnout v historickém magazínu Zrcadlo, který měl premiéru v pátek 22. 1. 2010 v 9:00.

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.