Našel rybář v pásmu Gazy řeckého Apollóna?

10. březen 2014

Záhada obestírá podivuhodný nález v pásmu Gazy. Jeden palestinský rybář tvrdí, že našel v moři půltunovou bronzovou sochu Apollóna. Měří 177 centimetrů a její stáří se odhaduje na 2500 let. Rybář usoudil, že na ní zbohatne, a dokonce jí ulomil prst, aby zjistil, zda je ze zlata.

Byla z bronzu, ale i tak se ji pokusil prodat v internetové aukci na portálu eBay za vyvolávací cenu půl milionu dolarů. Tím vzbudil pozornost gazanských úřadů, které prodej uměleckých děl zakazují. Policie mu sochu zabavila a uskladnila na neznámém místě, píše izraelský server Times of Israel. Nikdo ji dodnes nespatřil na vlastní oči; hnutí Hamas, které v Gaze vládne, předalo médiím jen její fotografie.

Odborníci celou historku zpochybňují a požadují, aby Hamas umožnil přístup k soše expertům. Jestli jde opravdu o řeckou sochu starou 2500 let, odhadují její cenu na 20 milionů dolarů.

Podle archeologů se však nemohla najít v moři, jak tvrdí rybář, protože na fotografiích má zelenou patinu. Kdyby byla delší dobu pod vodou, bronz by zčernal. Pravděpodobnější proto je, že byla nalezena v troskách některého starověkého řeckého chrámu v pásmu Gazy. Tak velké sochy jsou vzácné a podobný, ale menší exemplář má pouze pařížský Louvre.

Není však vůbec jisté, zda někdy někdo sochu uvidí. Hamas je fundamentalistické islámské hnutí a Apollón je nahý. Kdyby byl vystaven, musel by mít „s ohledem na palestinské a islámské hodnoty“ zakryté ohanbí.

Ministerstvo vnitra Hamasu potvrdilo, že socha se teď nalézá v jeho skladu. Až podle něj úřady vyšetří, kde byla vlastně nalezena, vláda se spojí s mezinárodními zájemci o umění a nabídne jim Apollóna k prodeji nebo na výstavu. To ale oficiálně nepůjde – evropské vlády neudržují s Hamasem styky, protože jej vedou na seznamu teroristických organizací.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: gzb
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.