Naše banky prosperují, neohrožujme je nesmyslnými návrhy, říká poslanec Skopeček (ODS)

10. květen 2019

Současná vláda chce mít více peněz z bank ve státním rozpočtu. Premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš přemýšlí o zřízení neurčeného fondu, do kterého by zástupci finančních domů převáděly určité procento z dividend. Sociální demokraté zase požadují zavedení sektorové daně. Mohla by nová daňová povinnost poškodit celou ekonomiku?

Rozpouštěním rezerv si vláda marketingově vylepšuje čísla rozpočtu, kritizuje Munzar (ODS)

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO)

ODS, Piráti a lidovci sesbírali podpisy potřebné pro svolání mimořádné schůze Sněmovny, na které chtějí řešit i deficitní státní rozpočet. Ten se v březnu dostal do schodku 9 miliard korun, což je nejhorší výsledek od roku 2012. A to i přesto, že si vláda aktuální bilanci vylepšila 18 miliardami korun z privatizačního účtu.

„Sektorovou daň jsme navrhovali už v minulém volebním období. Není to žádný experiment, ani socialistický nesmysl... Je to standardní speciální zdanění finančního sektoru, používá ho přes deset zemí v Evropské unii,“ vysvětlil v pořadu Pro a proti poslanec ČSSD Václav Votava.

Podle něj tato daň banky neohrožuje. „Ziskovost českých bank je dvojnásobná oproti průměru v Evropské unii... Většina zisku odtéká do zahraničí, jen málo se reinvestuje v České republice, takže banky by se prostě měly podělit o svůj zisk, přispět k růstu naší ekonomiky i naší životní úrovně. To není nic špatného.“

Do zahraničí odchází ze zisků přes 300 miliard korun ročně. V době krize naše banky také odlévaly zisk a sanovaly své mateřské společnosti... České banky jsou zdravé, vytvářely vloni historicky největší zisky, a proto tvrdím, aby i ony přispěly k růstu naší ekonomiky i k vytváření životní úrovně.
Václav Votava

Tvrzení, že takové daně ohrožují ekonomiku, poslanec odmítá. „To určitě není pravda. Navrhujeme, aby byl proveden odvod z bankovních aktiv... A tam určitě nedojde k přesunu zátěže z bank na nové klienty... Právě tím, že chceme odvod učinit progresivní, tak konkurence mezi bankami fungovat bude.“

„Ve Sněmovně budeme prosazovat náš návrh zdanění bankovních aktiv... Návrh premiéra Babiše považuji za nesmyslný. Která banka bude chtít dobrovolně a v jaké výši dávat část svého zisku do nějakého fondu? To nevidím reálně,“ shrnul Václav Votava (ČSSD).

Neexperimentujme

„Daňová zátěž, kterou díky vládě ČSSD a ANO máme, stále roste a pro letošní a příští rok bude rekordní. Nepřejeme si žádné nové daně... Ve finále by aspoň část nákladů bank nesli samotní klienti,“ odmítl oba návrhy poslanec ODS Jan Skopeček.

Ten věří, že Česko má zdravý finanční sektor. „A to na rozdíl od řady evropských zemí. Buďme tedy rádi, že je ziskový, neexperimentujme s takovými nesmysly a nedostávejme tento pro ekonomiku důležitý sektor do nějakého nebezpečí.“

Když se podíváme do Evropy, tak zjistíme, že bankovní systém je jedno z největších rizik pro prosperitu evropského kontinentu... Hrozí, že bude spouštěčem celoevropské krize. Proto jsem rád, že naše banky vydělávají. Vyzývám ČSSD, aby tuto důležitou součást ekonomiky... neohrožovala podobnými nesmyslnými návrhy.
Jan Skopeček

Politik souhlasí, že podniky, které vydělávají více, by měly také platit vyšší daně. „Ale tady sociální demokracie vytváří chiméru, že naše banky neplatí daně. Když se podíváte na žebříček top plátců daní do státního rozpočtu, tak v deseti podnicích, které platí nejvíce daní, najdeme všechny bankovní domy.“

„Odliv dividend do zahraničí je problém nejen v bankovním sektoru. Přemýšlejme, jak motivovat zahraniční subjekty, aby zisky, které zde realizují, neodváděly do zahraničí, ale reinvestovaly v České republice,“ doporučil Jan Skopeček (ODS).

autoři: Veronika Sedláčková , oci
Spustit audio

Související