NASA oznámila plány osidlování Měsíce

8. prosinec 2006

První čtyři astronauti přistanou na Měsíci roku 2020 a od roku 2024 už by měla být přítomnost člověka na našem vesmírném sousedu trvalá. Posádky se budou po několika měsících střídat.

Pomalu se stává skutečností to, co bylo dříve jen výsadou autorů sci-fi literatury. Na Měsíci bude zřízena základna se stálou posádkou. Jestli to bude počátek výstavby měsíčního města a následné kolonizace Měsíce, to ukáže teprve čas.

NASA do projektu návratu člověka na Měsíc nejde sama. Spolupracuje s ní 13 kosmických agentur z celého světa. Tisíc oslovených světových odborníků dalo dohromady přehled důvodů, proč by se mělo vůbec lidstvo snažit dostat na Měsíc a stavět tam stanici. Z jejich odpovědí vyplynulo šest hlavních tématických okruhů.

Z dlouhodobého hlediska se dá očekávat, že lidstvu přestane Země stačit a bude se snažit najít jiné místo pro život. Měsíc sice nemá vhodné podmínky, ale za to je nejblíže a je vhodné ho využít jako testovací těleso pro případné osídlení třeba Marsu. Návrat člověka na Měsíc má samozřejmě dobré vědecké zdůvodnění. Na Měsíci lze provádět řadu experimentů, které na Zemi provést nejdou, například analýza jeho hornin může napovědět něco o historii sluneční soustavy i Země samotné.

Návrat člověka na Měsíc iniciuje pokrok v technologiích. Bude třeba vyvinout nové přístroje a nové postupy, které poté najdou uplatnění i v každodenním životě. Společná práce mnoha států na mírovém využití vesmíru sblíží jednotlivé národy a rozšíří spolupráci i v jiných oblastech. Nedá se zanedbat ani přínos pro ekonomiku. Desetitisíce pracovních míst, rozšíření trhu za hranice Země, vzdělávání zaměstnanců. To musí přivítat vláda každé země. V neposlední řadě projekt přiláká zájem veřejnosti, osloví mnoho studentů, ze kterých vyrostou budoucí vědci a technici, kteří jednoho dne začnou dobývat celou sluneční soustavu.

NASA a vlastně celý svět jde za svým cílem návratu člověka na Měsíc velmi cílevědomě. Vědci vymysleli přes 200 experimentů a aktivit, které se na Měsíci budou provádět. Výstavba stanice na Měsíci si vyžádá mnoho příprav. Například nový způsob dopravy na Měsíc. USA staví novou raketu Ares 1 a její první vypuštění se plánuje na rok 2009. Člověka poprvé vynese roku 2014.

Před člověkem se na Měsíc podívá řada sond a robotů. Už v říjnu 2008 prozkoumá měsíční póly Lunar Robotic Arbiter. jeho úkolem bude vybrat místo pro měsíční základnu. Až ji najde, přistane na tom místě roku 2010 robotické vozítko, aby detailně prozkoumalo okolí.

autor: Petr Sobotka
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka