Národní investiční plán vyjde na 8 bilionů korun. Na všechno se najdou peníze, tvrdí vicepremiér Havlíček

17. prosinec 2019

Premiér Andrej Babiš (ANO) představil dlouho slibovaný Národní investiční plán, který pro období do roku 2050 obsahuje na 20 tisíc investičních projektů v celkové výši zhruba 8 bilionů korun. Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) ale upozorňuje, že seznam nestačí – není prý totiž jasné, z čeho bude financovaný.

„Není to žádný plán, chybí tomu základní náležitosti, priority jednotlivých projektů a zejména jejich financování a harmonogram. Je to jen sebraný soupis nápadů z ministerstev a krajů. Na roveň se dává výměna oken na Generálním finančním ředitelství a dálnice,“ upozorňuje poslanec Vojtěch Munzar (ODS).

Rok jsme Andreje Babiše slyšeli říkat, ať si počkáme na investiční plán, který nastartuje investice. A místo toho jsme dostali soupis projektů k diskuzi.
Vojtěch Munzar

Čtěte také

Kritizuje vládu, že na investice dlouhodobě nevynakládá dostatečné prostředky. Podíl investic je podle Munzara stále nižší než v době před ekonomickou krizí – k dorovnání úrovně roku 2009 prý chybí 40 miliard korun.

„Nás zajímá, jak budete plán realizovat. Aby se konečně dostavěly dálnice, které se staví pomaleji než před krizí,“ zdůrazňuje.

Zásadní problém vidí Munzar v tom, že investiční plán neřeší financování. Prostředků navíc v budoucnu může být stále méně – kvůli zpomalování ekonomiky, nárůstu běžných výdajů a nákladů na přechod k bezuhlíkové ekonomice nebo s ohledem na fakt, že Česko v budoucnu přestane být čistým příjemcem z rozpočtu Evropské unie.

Zdroje jsou

Vicepremiér Karel Havlíček (za hnutí ANO) připouští, že řada projektů je ve fázi vize, ovšem nejsou to „vize vycucané z prstu“. Seznam prý vznikal v diskuzi s ministerstvy, kraji, městy a obcemi a část projektů se už i realizuje.

„Nerozptyloval bych se tou celkovou částkou 8 bilionů korun – není to nic jiného než 250 miliard korun ročně,“ podotýká ministr průmyslu a obchodu s tím, že v současnosti se investuje necelých 150 miliard korun ročně, což je prý rekord.

Čekali jsme, že plán bude přijat pozitivně. Že konečně někdo dal dohromady vše, o čem se uvažuje, a diskutujme o tom.
Karel Havlíček

„Na všechno se najdou peníze. Pokud budeme rozumní, tak jsem přesvědčen, že většina z toho je odfinancovatelná,“ míní Havlíček. Zdroje je prý třeba hledat primárně nikoli v rozpočtu, ale v účelových evropských fondech nebo v privátní sféře prostřednictvím PPP projektů a vznikajícího Národního rozvojového fondu.

Čtveřice komerčních bank do něj zatím přislíbila asi 7 miliard korun. Zřízení fondu navrhl premiér místo sektorového zdanění bank, které prosazovala ČSSD. „Je to vhodný a odvážný doplněk. Dosud se vždy financovalo z národních a evropských zdrojů,“ uzavírá ministr.

autoři: Veronika Sedláčková , ert
Spustit audio

Související