Nalezli vědci „Bílé Město“ plné zlata?

27. březen 2015

Laser z paluby letadla odhalil pod příkrovem honduraského pralesa město staré 1500 let. Našli vědci konečně bájné La Ciudad Blanca, po kterém pátral už dobyvatel Cortéz?

Člověk vidí z paluby letadla vznášejícího se nad honduraskou džunglí jen jednolitý zelený koberec tropické vegetace. Přístroj označovaný jako LiDAR však dokáže nakouknout pod koruny stromů a přesně zaznamenat konfiguraci terénu. Archeolog Christopher Fisher a geograf Stephen Leisz z Colorado State University zkoumají v rámci mezinárodního projektu s pomocí LiDARu rozsáhlé pralesní oblasti na karibském pobřeží Hondurasu. Oblast sice nese název Costa de Mosquitos čili Pobřeží Moskytů, ale s komáry to nemá nic společného. Pobřežní pásmo o celkové ploše kolem 80 000 km2 dostalo jméno podle původních obyvatel – indiánů kmene Miskoto.

Podle starých legend se kdesi v pralesích Pobřeží Moskytů ukrývá La Ciudad Blanca čili Bílé Město, bájné sídlo domorodých indiánů z předkolumbovských dob plné pokladů. Pátral po něm marně už conquistador Hernán Cortéz. Také další dobrodruzi buď na město nikdy nenarazili nebo do jeho ruin vstoupili a už nenalezli cestu zpět. Nejblíže byl slávě objevitele americký dobrodruh Theodore Morde, který dostal údajně tip na nadějnou lokalitu od slavného aviatika Charlese Lindbergha. Ten prý zahlédl při přeletu nad Pobřežím Moskytů ruiny výstavného města. Morde se vrátil v roce 1940 z honduraské džungle s tím, že Bílé Město skutečně našel. Než ale stačil oznámit světu, kde sídlo ztracené civilizace leží, zahynul při automobilové nehodě.

Záběr vegetace a konfigurace terénu odhalená LiDARem. Na spornmím snímku terénu pořízeného LiDARem jsou patrné pravoúhlé obrysy města.

Fischer a Leisz využili letadla Cessna vybaveného LiDARem a během jediného týdne zmapovali část Pobřeží Moskytů o rozloze 150 km2. Aparatura v ceně 1,5 milionu dolarů vyslala k zemi miliardy laserových impulsů, které pronikly korunami stromů a dopadly na pevnou zem pod nimi. Přístroj měří světlo odražené od země a určí tak přesnou vzdálenost. Poskládáním dat z jednotlivých měření lze sestavit plastickou mapu zemského povrchu. Na takto získané trojrozměrné mapě se jasně rýsoval čtvercovitý útvar.

Detailní pohled na trojrozměrnou mapu vědcům prozradil, že se pod vegetací skrývají ruiny města s dlážděnými ulicemi, parky, pyramidami a velmi rozsáhlým zavlažovacím systémem. Odhadují, že město mohlo být postaveno někdy kolem roku 500 n.l. Ještě nikdy nenarazili archeologové v této oblasti na stopy po tak vyspělé předkolumbovské civilizaci.

Indiáni kmene Miskito, 1894

Jde skutečně o bájné La Ciudad Blanca? To zřejmě odhalí až pozemní expedice na Pobřeží Moskytů připravovaná na letošní podzim. „Bez moderní techniky bychom netušili, kde máme hledat,“ přiznává Fisher. „Letadlo s LiDARem zmapovalo za jediný týden větší plochu, než stihly klasické pozemní expedice prozkoumat za posledních deset let.“

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.