Nad Severní Amerikou vybuchla kometa

16. srpen 2007

Teprve nyní našli vědci důkazy o události staré 12 900 let. Kometa by mohla rázem vysvětlit jak hromadné vymírání savců v té době, tak téměř skokové ochlazení planety Země.

Objev zveřejnili vědci z University of California at Santa Barbara a určitě vyvolá široké diskuze mezi odborníky. Kometa měla zkřížit dráhu Země a střetnout se s ní právě v období, které je známé rapidním poklesem teploty na naší planetě. Toto ochlazování probíhalo před 12700 až 11500 lety. Důkazy o změnách tehdejší teploty samozřejmě nepochází z žádných meteorologických stanic ani teploměrů. Geologové ale dokáží určit změnu teploty v historických obdobích pomocí mořských usazenin nebo silných ledových vrstev.

Podle výpočtů měla kometa průměr asi čtyři kilometry a až na povrch Země celá nedopadla. Podobně jako Tunguzský meteorit explodovala ještě v atmosféře. Na povrch dopadly jen úlomky komety, takže následky nebyly takové, jako u přímého zásahu povrchu. Fragmenty popadaly do oblasti severovýchodu Kanady, která byla tehdy pokryta pevninským ledovcem a v Americe ji nazývají Laurentide ice sheet.

Ledovec v Kanadě

Následky srážky byly velmi citelné. Obrovské ničivé požáry zuřily napříč kontinentem a zničily rostliny, které byly zdrojem potravy mnoha druhů velkých savců. Mezi ně patřili i mamuti, kteří byli důležitou součástí jídelníčku původních obyvatel Ameriky. Dopad komety měl tedy vliv i na potravinový řetězec tehdejších lidí.

Vědecký tým navštívil více než 10 archeologických nalezišť v Severní Americe a našel tam vysokou koncentraci iridia. Tento chemický prvek se na Zemi vyskytuje jen velmi zřídka a už několikrát posloužil vědcům jako důkaz dopadu mimozemského tělesa. Kromě toho vědci objevili také kovové mikrosférolity, které obsahovaly nanodiamanty a fullereny, ve kterých byl uvězněn plyn. Všechny tyto nálezy podporují mimozemský původ zkoumaných vzorků.

Odborníci došli k závěru, že dopad komety vyvedl z rovnováhy ekosystém i ledový příkrov kontinentu. Došlo k velkému odlivu sladké vody do Severního ledového i Atlantického oceánu a tím se narušila původní přirozená cirkulace vody. Ta je důležitá pro udržování tepelné rovnováhy na Zemi. Výsledkem bylo ochlazení zemské atmosféry a zalednění dalšího území Ameriky.

Logo
autor: Petr Sobotka
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.