Náboženská policie v Saúdské Arábii vyvolala další skandál

21. červenec 2007

V Saúdské Arábii vypukl skandál, který se týká policie. Nikoli ovšem policie obyčejné, ale náboženské. Její činnost začíná tamní společnosti čím dál víc vadit, ovšem příslušníci těchto zvláštních jednotek navzdory tomu čím dál víc tlačí na pilu.

Ve většině zemí policie slouží k tomu, aby chránila vaše práva a případně i život. Je tomu tak nepochybně i v Saúdské Arábii, pokud se ovšem nedostanete do rukou tamní náboženské policie, tedy přesněji řečeno mužům z Výboru na ochranu mravnosti a pro prevenci neřestí.

Příslušníci jeho jednotek v poslední době při výkonu služby zabili několik lidí. To sice není zdaleka poprvé, ale mnoha lidem v Saúdské Arábii začíná docházet trpělivost.

Jedním z případů, který se dostal na veřejnost, je smrt padesátiletého muže, kterého příslušníci náboženské policie ubili ve vazbě. Zatkli ho proto, že ve svém autě vezl ženu, která nebyla jeho příbuzná, což je v rozporu se saúdskými předpisy. Později se ukázalo, že dotyčná žena je bohatá Maročanka, která tohoto muže kdysi zaměstnávala jako řidiče, nešlo tedy o žádnou nemravnost, kterou by bylo potřeba postihnout.

Ví se také o smrti osmadvacetiletého mladíka, který byl uvězněn kvůli podezření, že doma pije alkohol.

To jsou však jen ukázky mnoha jiných problematických zásahů policie, která tajně slídí v mnoha saúdskoarabských městech, nebo dokonce vstupuje do domů, a často na místě bitím trestá přestoupení i těch nejmenších provinění proti svému pojetí islámu. Stačí nebýt dostatečně oblečen, nosit účes - a nebo stříhat ostatní - podle (údajně) západních představ, o pití alkoholu nebo hovorech s příslušníky opačného pohlaví ani nemluvě.

Tyto excesy začaly vyvolávat u mnoha obyvatel Saúdské Arábie nespokojenost, protože jim vadí, že jsou neuniformovanými a zákonem naprosto neomezovanými agenty náboženské policie špiclováni a obtěžováni na každém kroku. Saúdské úřady se rozhodly situaci částečně řešit a tajně rozeslaly instrukce státním žalobcům, které náboženské policii odebírají pravomoc provádět výslechy a přikazuje se jim, že do budoucna musejí být zadržení předáni regulérní policii. Tyto dokumenty se ovšem dostaly na veřejnost a ví se o nich přinejmenším v zahraničí. Ve velmi konzervativní Saúdské Arábii, která i oficiálně vyznává přísnou, wahhábitskou verzi sunnitského islámu, má však náboženská policie četné mocné zastánce, a tak ani poslední excesy neznamenají její konec.

Je zajímavé, že příslušníci náboženské policie, tedy Výboru pro ochranu mravnosti a prevenci neřestí, jsou neplacení dobrovolníci, obvykle studenti či absolventi náboženských škol. Úkolem pěti tisíc jejích příslušníků je bojovat za wahhábitské pojetí islámské mravnosti, a tedy vynucovat zavírání obchodů během modliteb, bránit dovozu psů a tak dále. Její členové nemají povinnost se komukoli zodpovídat a nemají nijak omezenou pravomoc.

Spustit audio

Více z pořadu