Na výškovou nemoc platí ibuprofen

21. březen 2012
Monitor

Obyčejný ibuprofen zřejmě dokáže snížit riziko, že vás ve vysoké nadmořské výšce postihne akutní horská nemoc.

Opravdu ošklivá kocovina. Těmito slovy popisuje profesor Grant Lipman ze Stanfordovy univerzity akutní horskou nemoc. Má k tomu dobré důvody: k jejím symptomům patří bolest hlavy, únava, točení hlavy, nevolnost a nechutenství. Na rozdíl od skutečné kocoviny může být však akutní horská nemoc životu nebezpečná. Pokud její příznaky nejsou rozpoznány a léčeny, může dojít k vysokohorskému otoku mozku. Akutní horská nemoc přitom postihne až čtvrtinu horolezců, turistů a lyžařů, kteří vystoupí do vyšších nadmořských výšek. Naštěstí se zdá, že existuje jednoduchá a dostupná prevence.

Grant Lipman a jeho kolegové zjistili, že pravděpodobnost výskytu akutní horské nemoci snižuje ibuprofen, který se běžně užívá jako analgetikum. V rámci jejich studie se skupina 68 lidí vypravila do kalifornských hor White Mountains a strávila noc ve výšce 1250 metrů nad mořem. Polovina z nich dostala před výstupem a jednou během něj 600 mg ibuprofenu. Zbytek lidí užil neúčinné placebo. Rozdíl mezi oběma skupinami byl markantní: ve skupině s placebem bylo špatně 69 % lidí. Mezi lidmi, kteří dostali ibuprofen, však akutní horská nemoc postihla jen 43 % lidí. Jinými slovy, dvě dávky ibuprofenu snížily výskyt nemoci o 26 %. Na otázku „proč“ nemají vědci jednoznačnou odpověď. Akutní horská nemoc však souvisí s nedostatkem kyslíku, který může vyvolávat otok mozku – a ten by zase mohlo snižovat podání ibuprofenu.

Na akutní horskou nemoc existují i jiné léky jako acetazolamid a dexamethason, které však mají vedlejší účinky. Ibuprofen je proto v tomto směru atraktivnější. Vědci také nevylučují, že vyšší dávky než 600 mg by mohly být jako prevence ještě účinnější. Tady však příznivé účinky vyvažuje riziko poškození trávicího traktu a ledvin. To je vysoké zvláště u dehydrovaných lidí a k dehydrataci ve vysokých nadmořských výškách dochází velmi snadno.

Zdroj: Stanford University Medical Center

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.